Разтягането – не е интензивно и предлага доста облаги       

При хора с хронична болка, схванати стави, хроничен стрес или намалена енергия разтягането може да доведе до облекчение, което не се среща никъде другаде. На пръв поглед то може да не изглежда като сериозно спортуване, но редовното изпълнение на индивидуализирана програма за разтягане има доста предимства. Разтягането може да доведе до облекчение на болката, подобрение и поддръжка на способността за самостоятелно функциониране, и спомага при релаксация. За разлика от някои видове упражнения, разтягането не е интензивно, и рискът от нараняване е незначителен.
Редовното разтягане помага за предотвратяване на разграждането на мускулите, което се случва с напредване на възрастта. Някои видове разтягания поддържат по-добрата гъвкавост и баланс.
Научните изследвания през последните години показват, че редовното разтягане е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Едно проучване посочва, че разтягането стимулира образуването на повече капиляри, които отстраняват отпадъците и снабдяват мускулите с кислород. (К. Хота и други, “Ежедневното разтягане на мускулите подобрява кръвния поток, ендотелната функция, образуването на капиляри, обема на съдовата система и способността за свързване при застаряващите скелетни мускули.” The Journal of Physiology, 15/5/2018, 596(10): 1903-1917).
Редовното разтягане може да подобри времето за реакция, да увеличи обхвата на движение на ставата и да намали сковаността. Някои видове разтягания повишават бдителността, а други помагат за релаксация. (Tavel, R. Physical Therapist. Prevention Stretch Yourself Healthy. Hearst Magazines, 2021). Тъй като разтягането не е интензивно спортуване, тези които са по-слаби, страдат от сърдечна недостатъчност или периферна артериална болест, могат да го практикуват. За тази група от хора, разтягането е ефективна алтернатива на аеробните упражнения.
Постоянното и бавно разтягане е най-добрия вариант. На разположение са доста информационни източници, но ако ви е необходима инструкция, физиотерапевтите са добре обучените специалисти, които могат да ви помогнат да създадете рутина.
Най-хубавото нещо на разтягането е, че е лесно и приятно за изпълнение. Същото нещо е валидно и за нашия Господ и Спасител, Исус. Насърчавайки хората да приемат всичките чудесни неща, които Той предлага, Исус заявява в Евангелието на Матей 11:28-30, “ Елате при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя! Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си! Защото игото Ми е благо и бремето Ми е леко.“

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here