Мариана Калъчева с изложба „Духът на слънцето” в Чикаго

Изложбата „Духът на слънцето” на художничката Мариана Калъчева беше открита в Културен център „Българика“ в Маунт Проспект, Чикаго. Домакин на експозицията беше галерия „Багрена“, която се помещава в културния център, стана ясно от съобщение във Фейсбук страницата на институцията.

“Духът на слънцето” е една емоционално-визуална парадигма от състояния, която се разгръща в лекота, безтегловност и безвремие. Няколко са темите, разиграващи се на преден план в този фриз от безвремие, отбелязва авторката Мариана Калъчева. Тя добавя, че изследването на физическата красота на природата е инспирирано от форми, цветове, текстури, които сияят в света, в който живеем.

Слънцето е винаги предварително зададен елемент, който добавя усещане за жизненост и метафизична връзка със света. То често се символизира в картините като златен кръг, като позлатени, неонови искрящи мазки, като рефлекция от орнаменти или светещ сняг през нощта, обяснява още художничката.

По думите ѝ, творбите ѝ изобразяват играта с форма и цвят по много неуловим начин, който създава мистични сюжети, артефакти, двусмислени символи, приказни градски пейзажи, селски пасторал потънал в сфумато или гигантски цветя, растящи в златни поляни.

Това е пътуване навън и навътре към местата на въображението и невъобразимото. Стремежът е да се докоснем несъзнателно до идеята за тази енергия на ритъм и чувство, минало и бъдеще, които индивидуално се смесват в кода на Вселената, казва Мариана Калъчева.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Културен център “Българика” / Фейсбук

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here