Чикаго ще има нов кмет

1ви март 2023- От 9те кандидати за кмет на Чикаго останаха двама. Пол Валас ще се изправи срещу Брандън Джонсън на балотажа през април.
Гласоподавателите ще имат няколко седмици, за да сравнят и да решат между Пол Валас и Брандън Джонсън.
Нито един от кандидатите не завърши с мнозинство от гласовете. С 99 процента от секциите, докладващи, Уолъс води с 34% от гласовете, следван от Джонсън с 20% и кметът Лори Лайтфут със 17%.

Валас е син на гръцки имигранти и произхожда от семейство на учители, полицаи и пожарникари. Въпреки че неговият опит е в областта на образованието, той фокусира своята кампания върху обществената безопасност.
Джонсън е бивш учител, организатор на Чикагския синдикат на учителите и настоящ комисар на окръг Кук. Името му не е известно, но той има добри връзки.
Кметът на Чикаго Лори Лайтфут загуби кандидатурата си за преизбиране във вторник, като първата чернокожа жена в града и първият открито гей кандидат на тази позиция.
Лайтфут призна поражението във вторник вечерта на партито си в центъра на Чикаго, като каза: „Очевидно не спечелихме изборите днес, но стоя тук с високо вдигната глава“.

Престъпността нарасна рязко по време на нейния мандат, въпреки че тя многократно е утвърждавала, че през 2022 г. е спаднала спрямо предходната година.
Неблагоприятният рейтинг на Лайтфут се дължи най-вече на това, че на жителите на Чикаго им писна от насилие с оръжие, както и от кражби на коли и грабежи
Скорошна анкета показа, че 63% от жителите на Чикаго казват, че не се чувстват в безопасност.
Високата престъпност не е единствения сериозен проблем в Чикаго.
Според последните проучвания, жителите на Илинойс и бизнесите, особено тези в Чикаго, са изправени пред едно от най-високите данъчни тежести в Съединените щати. Докладите показват, че средната данъчна сметка за домакинство в Илинойс е 9 500 долара, докато дългът на Чикаго на данъкоплатец е почти 42 000 долара.

Илинойс отчете най-голямата емиграция на жители (в сравнение с другите щати), отбелязвайки 8-ата поредна година на спад на населението. Повече жители напускат Чикаго, отколкото който и да е друг град в страната.

Оксана Момчилова
в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here