МВнР: Приключи процедурата по подбор на проекти към Програмата за подпомагане на българските медии и организации извън страната за 2022 – 2023 година

Приключи процедурата по подбор на проекти, кандидатствали по Програмата за подпомагане на българските медии и организации извън страната за 2022 – 2023 година. Това е първата такава програма, инициирана от Министерството на външните работи и одобрена с Решение № 844 на Министерския съвет от 28.10.2022 г., която ведомството реализира.

Основна цел е да подпомогне запазването и развиването на българския дух извън пределите на страната чрез подобрена среда и устойчиви стимули за развитие на българските общности, организации и медии зад граница. Фокус е поставен също така върху засилване на обмена на информация и взаимовръзки между представители на българската диаспора и научни, културни и образователни дейци в България.

Във връзка с изпълнението на програмата, с Постановление № 350 на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи в размер на 200 000 лв. Със стремеж да подпомогне осъществяването на по-голям брой от предложените проекти, както и за постигане на целите на програмата, бяха осигурени и допълнителни 150 000 лв. от бюджета на Министерството на външните работи за 2023 г.

Програмата предизвика голям интерес сред българските организации и медии зад граница, като със съдействието на дипломатическите и консулските ни представителства за разглеждане постъпиха над 140 проекта от 38 страни.

Проектните предложения бяха класирани от страна на българските дипломатически представителства, след което разгледани от специално сформирана за целта комисия в Министерството на външните работи.

Списък с одобрените проекти за финансиране по програмата за всяка отделна държава е предоставен на съответните български дипломатически представителства, които ще установят връзка с техните бенефициенти.

БТА
Снимка: Министерство на външните работи

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here