Българин готви в първия ресторант на прочутия френски институт за кулинарни изкуства в Лондон

Българинът Асен Ибров работи в Лондон като готвач в CORD by Le Cordon Bleu – първия ресторант на прочутия френски институт за кулинарни изкуства Le Cordon Bleu, в който са учили много световно известни готвачи от цял свят, пише сайтът „Българи в Лондон“.

В Лондон има около 15 хиляди ресторанта. Тук човек може да опита всичко, от всеки край на света. Забележителност са високият клас ресторанти в Лондон, 66 от тях са с Мишлен звезди. В някои от тях работят българи. Техният професионален път е забележителен, тъй като те са дошли от държава, която не е известна с високия си клас ресторанти.

Самият Асен Ибров решава, че иска да стане готвач, докато върви по тротоар в Шумен. Записва се в шуменския ТОХ (техникум за обществено хранене), където получава наградата за най-добър млад готвач на България на национален конкурс на асоциацията на ресторантьорите през 2010 г.

Асен говори със страст за срещите с готвачи в България, от които е учил за конкурсите, в които е участвал, и за желанието да се усъвършенства.

„Обичам да предизвиквам себе си”, казва Асен. „Бих описал себе си като човек, който обича да се информира, обичам да черпя знание от книгите и от колегите си.“

Пристига в Лондон в края на 2015 година, за да живее с жената, която обича. Знае само няколко думи на английски.

Първата работа на Асен в Лондон е като помощник готвач в гастро пъб в Гринуич. Много скоро позицията му се струва ограничаваща, защото вижда, че знае и може повече.

„Реших да погледна по градивен начин на ситуацията си. Учих езика, създавах професионални контакти и ходих на интервюта за работа.”

Постепенно Асен придобива опит от различни лондонски ресторанти.

Участвал е в National Chef of The Year England – един от най-престижните конкурси на създадената през 1885 г. британска гилдия на готвачите (Craft Guild of Chefs). В момента участва в Lumina Lamb Challenge UK 2023. От 192 участници той е един от 20 полуфиналисти. На 27 февруари ще обявят 8 финалисти.

Той е и готвач на българския посланик в Англия. „В посолството се грижа за официални вечери. Изготвям менютата, приготвям храната и презентацията й. Като такъв трябва да съм добре информиран за вкусовете на различните гости и да съм гъвкав и изобретателен“, споделя Асен.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here