Почина един от създателите на българското сдружение в Сиатъл Донко Драганов

Почина един от създателите на българското сдружение в Сиатъл Донко Драганов. Новината съобщи сайтът на българите в Калифорния BulgariCA. Бай Донко, както го наричат там, си е отишъл от този свят на 20 февруари в Сиатъл на 80-годишна възраст. Той ще бъде запомнен като един от радетелите на българската кауза по Западния бряг на Съединените американски щати, човек помогнал на много българи, пише изданието.

„Беше касиер (ковчежник), винаги имаше пари за празници, дори за агнета всяка година през месец май. Винаги, ама винаги е правел нещо, по всяко време откакто си го спомням, от 90-те години. Голям човек. Голям българин”, разказа сънародникът ни Ангел Славов Йорданов пред BulgariCA.

„Страхотен човек. Познавам го от първия ден, откакто съм в този град, от тридесет години”, споделя друг българин във Вашингтон – Ивайло Йонев.

След кончината си Донко Драганов оставя съпруга, двама сина и внуци. Единият му син е управлявал вертолета на президента на САЩ (2009–2017 г.) Барак Обама.

Донко Драганов пристига в САЩ в края на 60-те години на миналия век, заедно с приятеля си Илия Миланов. Поканата и визата си за престой в страната той получава от българина Ангел Славов Йорданов, който и до днес живее там.

„Още докато учеше в Строителния техникум и искаше да бяга с един приятел Илия Димов Миланов, аз им дадох инструкции за маршрута до Италия, рейсове, граници, как да се ориентират в тъмното, какво да говорят на местните и ако ги хванат. Съжалявам да чуя, че е починал… Преди два-три месеца си гостувахме. Беше много доволен и щастлив с децата си. Ние сме така старото поколение, радваме се на деца, наследници, аз имам дъщеря и двама сина,” завършва разказа си Ангел Йорданов от Финикс.

МАРИЯ ГУЦЕВА
БТА
Снимка: BulgariCA

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here