Близо 50 години българска закусвалня предлага баница и кисело мляко в Сао Пауло

Българска закусвалня вече 48 години предлага баница и кисело мляко на сънародниците ни и на местните жители в Сао Пауло. Държи я Шошана Барух, българка с еврейски произход, която от близо 50 години живее и работи в бразилския град. С нея се срещна посланикът ни в Сао Пауло – Божидара Сърчаджиева, съобщи българското Външно министерство.

По време на срещата Барух разказа на правилен и чист български език историята на закусвалнята. Самата тя е посещавала само три пъти България, но пази топли чувства към страната.

Вече покойната майка на Шошана Барух, Лина, е била родена във Варна, после принудително преселена в Плевен през 40-те години на миналия век. Веднага след края на Втората световна война през 1947 г. тя успява да замине за Израел, а малко след това пристигат със съпруга ѝ в Сао Пауло.

Така през 1975 г. основават закусвалнята Casa Bulgara („Българска къща“), която и до днес предлага баница със сирене, месо, плодове на сезона, щрудел и айрян. Все неща, които не са известни в Бразилия, но са търсени в Casa Bulgara.

„Българска къща“ всъщност е историята на едно семейство – живяло на три континента, избягало от насилието на Холокоста, преживяло няколко войни в Израел и намерило нов дом в най-големия бразилски град – Сао Пауло. Първото нещо, което се забелязва в закусвалнята, са българските знаменца. В нея има и голяма картина с български мотиви, дървени фигури с народни носии, както и дървен мускал с розово масло.

Всички тестени изделия са домашно приготвени, без консерванти – корите за баница, сиренето и киселото мляко.

Шошана Барух и семейството ѝ изпитват дълбока благодарност към България за спасяването на евреите. И в знак на уважение към България майката Лина Барух дава името на закусвалнята – „Българска къща“.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимки: МВнР

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here