Габапентин: Добро или лошо лекарство е за третиране на болка?

Опасните странични ефекти на опиоидите и опиатите доведоха до рязко намаление на употребата им. Габапентин е едно от най-често използваните лекарства. Добра алтернатива ли е? Това зависи от източника на болката. Той не е много ефективен при остра болка, като болка в следствие на травма или след операция.
Габапентинът спомага за намаляване на невропатичната болка, причинена от заболяване или нараняване на нерв. Може да се развие при усложнение на захарен диабет, от някои проблеми в гърба, след херпес зостер, от множествена склероза или след инсулт. Болката от увреден нерв е различна от тази вследствие на нараняване на други видове тъкани. Често се характеризира като пареща, прострелваща или притискаща болка, изтръпване или усещане на боцкане с игли.
Страничните ефекти, свързани с използването на габапентин са сънливост, напълняване, треперене, подуване на глезените и затруднено мислене. Някои от тези проблеми намаляват при продължителна употреба. Може да се развие пристрастие към лекарството. Независимо от всичко това, габапентинът има по-малко странични ефекти от опиоидите и опиатите и е по-безопасен. (Finnerup, N., et al. “Neuropathic Pain: From Mechanisms to Treatment.” Physiological Reviews, 03/11/2020).
Подобно на други лекарства, които засягат нервите, употребата на габапентин никога не трябва да се прекрати без постепенно намаляване на дозата. Този процес на намаляване, направен по лекарско предписание, може да подпомогне за предотвратяване не много от неприятните странични ефекти от внезапното спиране на лекарството.
Ако вземете габапентин при болки, свързани с навяхване или артрит, най-вероятно няма да изпитате облекчение. Може да решите, че това лекарство е безполезно. Някои хора не вярват, че Бог съществува, защото не могат да Го видят. Но налице са  много неща, които не можем да видим, но знаем че съществуват. Примери за това са: гравитацията или вятъра. Виждаме ефектите от тяхното присъствие, така както виждаме ефектите от божиите действия в света.
Това естествено познание на Бог ни е дадено на всеки от нас. Както Свети Павел пише: “Понеже от създанието на това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение.” (Послание до Римляните 1:20) Не бързайте да решите, че няма Бог или че Той не го е грижа за вас. Четете библията, за да откриете какво е направил Бог за вас чрез и във Исус. Доста хора са последвали този съвет и са открили мир и истинска помощ.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here