Какво означава прошката

Прошката е да спреш да обвиняваш някого за лошата му постъпка. В Библията гръцката дума, преведена като „прошка“, буквално означава „оставям, освобождавам“, както някой освобождава друг от дълга му.
Прошката не означава подтискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам – намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции. Прошката е избор. Когато прощаваме, ние всъщност избираме да приемем случилото се, вместо да упорстваме и живеем с това, което е трябвало да стане.
Прошката помага да заживеем в настоящето, вместо в миналото, да живеем в реалния свят, вместо в представите си. Всъщност, да направим съзнателния избор да простим и да пуснем гнева и болката си, изисква много повече усилия и осъзнатост, от това да бъдем „вкопчени“ в страданието си и да го пазим на всяка цена.
Давайки си шанса да простим, можем да променим живота си из основи. По този начин се освобождаваме от негативните насъбрани чувства, които често имат неблагоприятен ефект, както върху здравословното ни състояние, така и върху много други аспекти на живота ни.
Прошката е винаги светлата страна на живота ни.След като искренно простим ни става топло и светло на душата.

Таня Георгиев
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here