ЦЕНТЪР „БЪЛГАРИКА“ И ИСТОРИЧЕСКИ КРЪЖЕЦ „РОДОЛЮБИЕ“ ОТБЕЛЯЗАХА 150 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Датата 19 февруари за по-голяма част от българите не е просто ден от календара. На този ден всеки, за когото понятията свобода, родина и саможертва са изпълнени със смисъл, отдава значимото на Апостола на свободата Васил Левски. Останал в народната памет със светостта на недостижимия си подвиг вече век и половина той не слиза от пиедестала на народната почит. Васил Левски е единственият ни национален герой, около когото се обединява българската нация. Макар че са се опитвали да омаловажат делото му и да изличат чутовната мощ, с която отеква спомена за неговата саможертва, те избликват с нова сила, защото „не се гаси туй, що не гасне“. А голямата ни българска писателка Неда Антонова нарече Апостола „първият след Бога“.
Неразбран от съвременниците си, надраснал времето, в което живее, духът му надгражда битието. Само по този начин той може да усети невидимото за другите и да се посвети на една идея – обречена, но единствено възможна за него. 150 години признателна България почита тази паметна дата. Гробът на Левски и до днес е неизвестен, но духът му е навсякъде, защото той може да се побере само във времето – онова понятие за философско съществуване, за което Апостолът каза: „Времето е в нас и ние сме във времето…“ Прекрасно е, че на този ден хиляди българи поднасят цветя, правят възстановки, изнасят доклади, рецитали… Народната памет е жива и всяко следващо поколение живее с тази свята личност.
В българско Чикаго всяка година 19 февруари се отбелязва с различни събития – поднасяне на цветя пред паметника на Апостола, който се намира пред църквата „Св.Иван Рилски“ в Чикаго, панихида, олимпиада, посветена на Апостола и др. Богатите програми, подготвени в училищата ни тук, както и българските културни центрове на този ден правят така, че българската ни история и значението на Апостола на свободата да не бъдат забравяни, а да се помнят и знаят и от поколението, което идва след нас.

В съботната вечер на 18 февруари за това допринесе и проведената лекция-дискусия в културен център „Българика“, организирана от исторически кръжец „Родолюбие“ към центъра. Лекцията на тема „Предаден ли е Васил Левски“ бе подготвена и водена от Камелия Попова – историк, която представи нови документи и факти за някои исторически събития, свързани с живота на Апостола. Тя направи задълбочен анализ и представи набор от снимков и видео материали – писма, фотографии, откъси от филми, интервюта и др.

Екипът на център „Българика“ беше осигурил голям екран и благодарение на техническата обезпеченост, присъстващите в залата имахме възможност да наблюдаваме всичко това. Водещата умело включи и някои от присъстващите да вземат отношение към дискусията и се получиха интересни мнения. Изключителният интерес към събитието още веднъж показа, че където и да се намират по света, българите са дълбоко свързани с името и делото на тази велика личност, която свято се почита и пази.

Историци и научни работници, изследователи, писатели ще издирват още и още документи, ще излизат нови факти, някои дати и събития ще подлежат на опровержение и промяна, но само едно нещо никога няма да се промени. И това е чистата и свята идея, за която Апостолът загина и която го направи безсмъртен. И вечен като времето, в което той сложи своя отпечатък!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here