П. Стаматов: Наборно Народно събрание – това е толкова просто!

Политическата криза кара по-непримиримите сред нас да търсят изход. Все повече хора желаят властта да бъде върната от политиците на гражданите. Противници на референдума за президентска република предлагат иновативни модели за включване на суверена в законодателния процес и вече събират единомишленици.

Сред тях е Петър Стаматов – основател на българския интернет портал Еврочикаго, многократно предлагал на политиците ни различни промени в Изборни кодекс.

По-надолу ще намерите кратко обяснение от Петър Стаматов на идеята и основните принципи на наборния парламент.

Преди много години, във времената на социализма, широко се разпространяваше поредица от научно-популярни книги на руски език с общо заглавие: …Това е толкова просто! (вж. снимката долу).

За разлика от книжната поредица, терминът Наборно Народно събрание (ННС) получи разпространение едва от миналия август. Терминът започна да набира популярност, след като стана очевидно, че страната ни навлиза в перманентна парламентарна криза. ННС представлява нов модел и е стъпка към народовластието, за което все повече се говори.

Казано в едно изречение, предложението е следното: у нас да се въведе двукамарен парламент (както в САЩ, Русия, Чехия, Полша, Румъния и др.) и Народното събрание да стане с две асамблеи.

Горната камара (асамблея) да си остане същата, като единствено се съкрати броят на депутатите (нали имаше предложения те да са 80-100 човека). А икономисаните пари да се използват за долната – значително по-голяма на брой и с членове, набрани от цялото население по наборен принцип, подобен на задължителната казарма*. По-този начин много по-добре по квотен принцип (мъже и жени, млади и стари, по райони и т.н.) може да се попълни НС и действително да изпълни името си – събрание на народа. Но не си мислете, че всеки неграмотник (както е разрешено от закона сега) ще може да стане депутат! Използвайки примера на елитните части на всяка уважавана наборна армия, в ННС няма да може да бъде записан всеки от нас – а само хора, покриващи необходимите критерии да изпълняват службата си компетентно и достойно. Критериите ще бъдат определени от гражданите, но задължително набраните ще преминават тестове за психическо здраве, интелектуално ниво, ще има и други проверки. И задължително ще се иска да се познава Конституцията и правилника на НС. Това хич не е трудно (документите имат общо към 60 странички текст), но ще ни спести време и нерви и няма да наблюдаваме повече срамни случаи – депутатите да не знаят какво правят.

Двуасамблейният законодателен орган се въвежда, за да се даде глас на всички социални групи и сектори. Балансът между двете камари, взаимният контрол между тях и функциите им са устроени по най-различен начин във всяка отделна държава в света, но принципът им е еднакъв. Целта е да не се оставя орган в държавата, без да има постоянен и ефективен контрол върху него. Горната асамблея контролира долната и обратното.

Проектозаконите се приемат и обсъждат в Долната камара. След като се гласуват и преминат първото сито, те се придвижват за разглеждане в горната. Представителите на Горната асамблея имат възможност да ги одобрят, върнат или отхвърлят. Но никой закон не може да влезе в сила, без да премине и през двете палати**.

Идеята за подобен парламент не е нова. Преди четири години в. “24 часа” цитира световноизвестния Бепе Грило (основател на движението „Пет звезди“): “Грило разбуни духовете, призовавайки да се направи Сенат, в който политиците да бъдат избирани чрез жребий.”

Заключение: Въвеждането на ННС е много просто и приложимо, тъй като не изисква големи промени в Конституцията и не създава риск за парламентарните устои на демокрацията. Необходимо е само желание в народа и сред политиците. Всъщност, виждаме все повече граждани, узрели за промени. Но дали имаме зрели политици? Отношението им към въвеждане на втора камара и ННС може да се превърне в лакмус за това кой е на страната на народа.

* Може, точно както е в казармата, яденето и спането им да бъде безплатно, заплатите им – войнишки, а срокът на служба 11 месеца (плюс две почивки по 15 дни). Разбира се това е само предложение, а народът може да реши друго. Глас народен – глас Божий.

** Изключение може да бъде направено при извънредно положение или по време на избори за горна палата. В този случай законите се приемат само от долната камара, но влизат в сила единствено при пълен консенсус.

Eurochicago.com

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here