Влиянието на природните бедствия върху хората

Природните бедствия са събития, които влияят негативно на живота и хората по обобщен начин и са причинени главно от явления, които идват без човешка намеса. В повечето случаи човешкото същество носи отговорност за въздействието на последиците от лошите практики, независимо дали е технологично или лошо планиране.
Природните бедствия са причинени от климатични явления, геоморфологични процеси, биологични фактори или пространствени явления. Тези явления се считат за бедствия, когато достигнат крайности. Природните бедствия, свързани с климата, включват тропически циклони, наводнения, суши, горски пожари, торнадо, топлинни вълни и студени вълни. От друга страна, имаме космически бедствия, които са много по-редки, отколкото въздействията на метеорити и астероиди
Едно от най често случващо се на планетата природно бедствие е земетресението.
Земетресенията могат да бъдат два вида – вулканични и тектонски. Разделени са на три типа според тяхната дълбочина. Плитките са до 100 километра. Между 100 и 300 километра са междинните, а дълбоките са тези, които се случват на повече от 300 километра. Както ни подсказва логиката, плитките земетресения са най-разрушителни.
Сеизмичните процеси се образуват най-вече заради отделяната в земните недра топлина – по-точно от вулканизма или тектонските разломи. Земетресенията, причинени от тектонски причини са най-унищожителни. Разпространението на земетресението до голяма степен зависи от разположението на разломите.

От земетресенията може да има различни поражения. Някои от тях са толкова слаби, че дори не се усещат. Други са причина за щети в изключително големи мащаби и загуба на човешки животи.
Силата на земетресението зависи от неговия магнитуд, който се определя чрез специална скала, създадена от Чарлз Рихтер.

Мощното земетресение, което разтърси вчера Южна Турция и съседна Сирия, се оказа опустошително заради комбинация от фактори – часът, в който стана, мястото  – относително спокойна от два века насам разломна линия  – и зле построени сгради. Трусът с магнитуд от 7,8, бе последван от втори трус с магнитуд 7,5.
Турция е разположена върху една от основните сеизмични зони на планетата.
През 1999 г. там бе регистрирано земетресение на Северноанадолския разлом в северния район Дюздже, в което загинаха над 17 000 души.
Вчера земята се разтресе в другия край на страната, близо до границата със Сирия, по протежението на Източноанадолския разлом.
Там не е имало значително земетресение от над два века насам, което може би е подтикнало населението да игнорира факта, че този разлом е опасен.

Земетресението от вчера стана на малка дълбочина
–  около 17,9 километра – близо до град Газиантеп и неговите два милиона жители. То бе предизвикано от движение на север на Арабската тектонична плоча, която напредва в Турция, обясняват сеизмолозите.
До този момент жертвите за Турция и Сирия са над 11000 и над 50000 ранени и ще нарастват.
Пристигащата хуманитарна помощ парична и от всички страни техника с обучени хора не могат да върнат загиналите близки на хората защото природните бедствия понякога са много жестоки.
Ние хората залисани в ежедневието си в своя битовизъм забравяме,че УТРЕ може и да няма.

Таня Георгиев
за в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here