„ВСЯКА КРАЧКА Е КЪМ ТЕБ“ – СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ СРОДНАТА ДУША

На 12 февруари тази година слънцето ни се усмихна и ни дари щедро с топлината си. Пролетта напомни за себе си и в душите ни въпреки грижите, които всеки е понесъл в ежедневието си, стана някак си по-светло и красиво. В навечерието сме на най-романтичния празник св. Валентин – денят на любовта и виното и може би това ни кара да погледнем света по малко по-различен начин. За това допринесе и прекрасното събитие в център „Българика“ в Маунт Проспект, което събра почитателите на поезията и хубавата книга. Поводът на срещата в неделния ден бяха няколко прекрасни събития – представяне на последната поетична книга на Елка Бърдарова „Всяка крачка е към теб“, зимният базар на книгата, организиран от Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и център „Българика“, със специалното участие на българските автори от Чикаго, както и връчването на сборника на лауреатите от литературния конкурс „Нестинарството – живият въглен на българския дух“.

За магията на любовта и виното е писано много. Двете стихии опияняват еднакво, защото какво е животът без любов и празникът без искрата на виното. А какво е любовта без поезия… Големият и незабравим поет Евтим Евтимов е събрал това в няколко думи: „…Ако го няма твойто вино лудо, животът ни няма да е чудо!“. Аз бих добавила: Ако я няма тази лудост поезията и любовта, животът ни не би бил чудо“. Стана неписана традиция в център „Българика“ за празника на Св. Валентин да се чете любовна лирика.

Миналата година поетите на Чикаго, заедно с наши сънародници от два континента се включиха в поетичното четене със свои творби. Получи се едно завихряне на емоции и енергията насищаше този невидим мост, по който преминаваха посланията. Но днес събраната енергия от поезията на Елка Бърдарова надхвърли пространството на залата и като че ли не се побра дори и на два континента. Защото нейната поезия ни отведе в един друг свят – на красивото съзерцание и чувствената близост. Там, където душата е най-верен съветник и единствен компас към онова вълшебно пътуване към другата, сродната душа, заради която си заслужава да се пребродят пространства. Днес, когато все повече хората се отчуждават и потъват в удобството на технологичната прегръдка, истинската ласка, която да стопли и приюти душата, е богатство, за което няма цена. Заглавието, което авторката е избрала, носи и друго послание – че до любовта трябва да се извърви дългия Път, че тя не е даденост, а дар, който трябва да се заслужи и отвоюва, понякога дори да се изстрада. За истинската любов – стъпка по стъпка по Пътя към сродната душа…

Присъстващите на събитието имахме възможност да се насладим и на един красив поетичен диалог по стихове на Елка Бърдарова, представен от Калина Томова и Василен Васевски. Емоционалното пресъздаване на чувството, насити атмосферата и допринесе за усещане на красотата на словото по един особен начин. Всички слушахме притихнали, защото енергията, вложена в думите, пречистваше душите. Имаше интересни въпроси към авторката, на които тя отговори много искрено и с провокативно чувство за хумор. Почитатели на поезията й прочетоха с много патос нейни стихове, които са ги развълнували дълбоко. В края на презентацията на книгата на Елка Бърдарова имах удоволствието да връча и сборника „Нестинарството – живият въглен на българския дух“, в който са включени и наградените творби на автори от Чикаго в едноименния конкурс – Калина Томова, Елка Бърдарова, Михаил Цветански, Наско Гелев. Радвам се, че Елка Бърдарова е една от тях, защото тя не само сътворява красиви и нежни строфи, но усеща в душата си и другата не по-малка стихия – нестинарският огън, който може да се разгори само, когато има с какво да бъде подклаждан. След края на презентацията присъстващите имаха възможност да се запознаят с най-новите заглавия и предпочитаните автори, които българските издателства предлагат.

Зимният базар на книгата-2023 е продължение на вече проведения есенен базар-2022, който беше през ноември в културен център „Българика“. Въпреки емоционалното настроение, във всички хора присъствали на базара през ноември, имаше и много тъга, защото едно място остана завинаги празно. Там, където тогава говореше с ентусиазъм и толкова възторг за книгите и проектите си Иван Владимиров-Нав. Толкова светлина и одухотвореност имаше в него. Очите му излъчваха любов и топлина, а усмивката му заразяваше. Ако приемем, че в духовния свят нищо не се губи, то цялата същност на Иван е там, където ще може да осъществи онова, което тук не успя! Радостно е, че нашите сънародници търсят български книги и с удоволствие следят това, което се предлага от българските издатели. Да си пожелаем до нови срещи до следващото книжно вълшебство през ноември, когато ще имаме възможност да се насладим на нови заглавия и повече книги.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here