Сиренето – здравословно ли или вредно е за вас?

Сиренето има много положително качества:

⦁ Добър източник на протеин

⦁ Наситените мазнини в сиренето не повишават LDL (вредния холестерол) толкова колкото наситените мазнини в говеждото и свинското месо.

⦁ Има високо съдържание на калций (полезен за костите и съсирването на кръвта и др.)

⦁ Мазнините в доста от сирената покриват зъбите, като ги предпазва от бактерии. Казейнът също предпазва зъбите.

⦁ Ферментацията на сиренето повишава съдържанието на витамин К; Нивото на витамин К е най-високо в сирената с висока масленост като чедър и синьото сирене.

⦁ Полезните бактерии от ферментацията поддържат добрата кондиция на червата; най-високи нива на тези бактерии се наблюдават в отлежалите сирена (чедър, гоуда).

⦁ Млечните продукти подпомагат загубата на тегло, и сиренето е едно от най-добрите в това отношение.  Сиренето повишава два хормона, които причиняват усещането за ситост.

⦁ Процесът на производство на сирене разгражда голяма част от лактозата. Отлежалите сирена имат най-ниските нива на лактоза, така че хората с непоносимост към лактоза могат да ядат Пармезан, Синьо сирене, Камамбер, Чедър, Проволоне и Гауда.

От друга страна, сиренето е доста калорично. Някои видове са с високо съдържание на сол (Швейцарското сирене и Моцарелата са със сравнително ниско ниво на натрий). Сиренето може да причини също така запек или киселини). При хора предразположени към главоболие отлежалите сирена могат да предизвикат мигренозно главоболие. Наситените мазнини в сиренето може да не са толкова вредни както тези в говеждото месо, но като цяло наситените мазнини не са полезни в сравнение с ненаситените. (Кларк, С. “Някои наистина добри новини за сиренето”. Consumer Report, ноември, 2022).
Въпреки че сиренето не е супер храна, то не е в същата категория като ултра преработените храни.  Обикновено може да се възползваме от ползите му и в същото време да предотвратим здравословните проблеми като ограничим приетото количество до 1.5 унции ( около 40 гр.) на ден. Освен това опитайте се да го ядете с плодове от сорта на смокини, или зеленчуци вместо с бисквити (крекери). Заместете месото или десерта със сирене. Тези промени могат да ви помогнат да запазите тази вкусна храна във вашата диета. (Rockwood, K. “5 Myths about Protein.” Prevention, October, 2021).
На пазара има доста вкусни храни, на които хората могат да се насладят, ако ограничат консумираното количеството. Бог ни дава подобни наставления в Библията за много неща. Прави го, защото ни обича и иска да ни предпази от неща, които биха ни навредили. Той ни обича толкова много, че изпрати Исус да живее сред нас и да умре за нас. В Първото Послание до Тимотей 2:4, Павел ни казва, че Бог “иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.”

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here