ОБНОВЕНА: Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април, каза външният министър Николай Милков

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април 2023 г. Това каза служебният външен министър Николай Милков на брифинг днес.

По думите му изборите в чужбина ще струват около осем млн. лв. Милков отбеляза, че за предишните избори зад граница са били отделени около шест млн. лв.

Министър Милков подчерта, че за организацията и провеждането на изборите отново ще бъдат ангажирани всички структури на министерството, както в централното управление, така и зад граница.

Искаме всички български граждани от чужбина, които пожелаят, да могат свободно и безпрепятствено да упражнят правото си на глас, заяви той.

Милков отбеляза, че предвид законовата база, която ръководи министерството за организацията на вота, нещата се усложняват постоянно. По думите му за вота през април ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България за членове на секционни избирателни комисии зад граница. Очакваме, че над хиляда души ще трябва да бъдат командировани, заяви Милков. Според него това би оскъпило изборите.

Министър Милков отбеляза, че от ведомството са отправили покана чрез българските мисии в чужбина към международни наблюдатели в изборите.

Също така чрез българските посолства в чужбина се отправят искания за разкриване на избирателни секции в съответните страни. Това е процес, който протича с различна скорост в различните държави, каза още министър Милков.

ЕЛЕНА НИКОЛОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here