ЕДНА КРАСИВА ПРИКАЗКА СВЪРШИ

Актрисата Гинка Станчева почина на 4 февруари 2023 г. на 90 годишна възраст. Примата на българското кино и театър с право може да се нарече легенда, защото това, което ни остави е една красива приказка. Щастливата й звезда изгрява още когато е студентка във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ и й предлагат първите роли за участие. Следват успехи и бляскава кариера, на която тя остава вярна до края на дните си. Незабравими ще останат участията й във култовите филми „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Хайдушка клетва“, „Земя“, „Ивайло“, както и многобройните й театрални превъплъщения – Жулиета („Ромео и Жулиета“), Есмералда („Парижката света Богородица“), Розалинда („Както ви се харесва“), Кралицата („Ричард Втори“), („В полите на Витоша“), Даша („Варвари“) и др. Красива и с вътрешна одухотвореност Гинка Станчева остава любимка на няколко поколения българи, които и досега си спомнят ролите й в театъра и с удоволствие гледат филмите, в които участва и пресъздава великолепни образи. Партнира си с големи имена като Асен Кисимов, Коста Цонев, Емилия Радева, Георги Калоянчев, Богомил Симеонов и много други, но най-голямо значение за нея има партньорството й с великия и неповторим Апостол Карамитев („Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Хайдушка клетва“).
Гинка Станчева е първата българска актриса, която участва във филмовия фестивал в Кан. Филмът „Земя“(тя е в ролята на Калина), режисьор Захари Жандов, е първата българска кинолента, представена в конкурсната програма на фестивала. На червения килим на Лазурния бряг актрисата се появява облечена в национална българска носия, което предизвиква възторг сред участниците. А там са имена като Фелини, Марина Влади, Елизабет Тейлър и др. Самият Андре Мороа, председател на журито, е запленен от чара на красивата българка и казва, че „не може да забрави очите й“.
За изключителен принос към българската култура и по повод 70-годишния й юбилей, Гинка Станчева получава истинско признание – наградена е с орден „Стара планина“.
Но най-голямото признание е това, че голямата актриса остава в сърцата на хората, които освен с красотата и таланта й, ще я запомнят с благата усмивка и достойнството на една извисена личност, която в едно от интервютата си споделя: „…толкова хубави и лоши моменти съм преживяла – животът ми е богат!“
Живот, преминал като една красива приказка.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here