Депресиите нарастват през зимата

Периодите  на  лошо  настроение  са  нормална  част  от  живота  на всеки  човек  и  са в резултат  най-често на  стресови  ситуации, неразрешени  проблеми  или  преумора. Когато  чувствата на  тъга, тревожност, безнадеждност  и  песимизъм са  по- продължителни, говорим  за  изразени  депресивни  състояния. По-дълбока  ситуационна  депресия  възниква  след  значима  загуба  като: развод, смърт  на близък   човек, провал в професионален  или  личен  план, загуба  на  работа и др. Някои хора, преживяващи  подобни  проблеми, не са  способни  да  се върнат  към  нормалния  си  живот.
През зимният  сезон, повечето  хора  се  чувстват  подтиснати, апатични, с понижен   тонус  без  някаква  конкретна  причина. Студеното  време и  липсата  на  достатъчно   слънчева  светлина, водят  до понижаване  нивото  на  ендорфини – хормона  серотонин, необходим  за  положителното   ни  мислене  и  настроение.
Зимната депресия е нещо, което засяга много от нас, а понякога дори не сме наясно, че я имаме. Зимната депресия е признато заболяване това е сезонно афективно разстройство.

За да избегнем това състояние най-важното нещо е доброто хранене. На първо място не трябва да пропускате хранене, като закуската е най-важна. В диетата си трябва да включите много плодове и зеленчуци, както и ядки и риба. Те ще доставят на организма ви през зимата необходимите за организма витамин.
Ако не спите добре, организмът ви ще произвежда по-малко мелатонин. Недостигът му е доказано свързан със сезонните психически разстройства. Магнезият обаче ще ви помогне да си осигурите по-дълбок и продължителен сън, което автоматично ще се отрази на нивото на мелатонина.
Приемайте магнезий, витамин C, витамин D3.
През зимата човек се чувства социално изолиран, самотен или в лошо настроение, буквално изпитва и по-силен студ и посяга по-често към топли дрехи, завивки и напитки. Извикайте приятелите на помощ, излизайте с тях забавлявайте се!

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

Таня Георгиев
за в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here