ОЛИМПИАДА-ЛЕВСКИ-2023 В ЧИКАГО

Посветена на 150 години от безсмъртния подвиг на Васил Левски
Организирана от културен център „Магура”

Олимпиадата за Левски е желано и очаквано събитие за децата от българските училища в Чикаго. Училищата се надпреварват, кой ще научи повече за живота и делото на Васил Левски. Децата рецитират, пеят, танцуват, но и спортуват. Това е формулата за, „здрав дух в – здраво тяло.”

За 17-та поредна година се провежда ОЛИМПИАДА – ЛЕВСКИ с участието на децата от българските училища и клубове от Чикаго.
Започната през 2006 от Българо американски център за културно наследство (БАЦКН), Олимпиадата продължава без прекъсване с обединения културен център „Магура”.

Олимпиадата за Левски -2023 е с подкрепата на Генералното консулство, Чикаго, Национален музей Васил Левски- Карлово, Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.
Олимпиадата ще премине под мотото: ИСТОРИЯ, СПОРТ И ИЗКУСТВО и е с методичното съдействие на училище „Джон Атанасов”.
Децата от българските училища ще имат възможност да участват във викторина, посветена на живота и делото на Васил Левски, изготвена от Камелия Попова- преподавател и историк.
В официалната програма ще вземат участие както деца от българските училища, така и танцови формация към ансамбъл Хоро, с ръководител Иринка Гочева, фолклорна група към МБУ, с ръководител София Богоева и Роял Академия за танци и гимнастика на Беатрис Минева.
Включен е еднометров пъзел с картата на България, който децата трябва да подредят на земята по време на спортните игри.
Станислав Станимиров, директор към културен център Магура, като спортен треньор и координатор на спортните игри, ще открие спортната част на Олимпиадата. Ще има игра с топка, бягане с препятствия, прескачане на височина –Лъвски скок. Всеки, участник в спортните игри ще получи медал с образа на Васил Левски.
Олимпиадата е придружена от изложба с рисунки на децата в Чикаго, с тематика за Левски и България, подбрана и аранжирана от Кина Бъговска, художник, и преподавател в училище „Джон Атанасов”.
Николай Василев, президент на Олимпийски комитет Васил Левски ще асистира по време на спортните игри и награждаването на децата-участници. Надя Желязкова-президент на културен център Магура ще раздаде грамоти и подаръци, осигурени от национален музей за Васил Левски в Карлово и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Наши партньори са:
Училище „Джон Атанасов”
Олимпийски клуб „Васил Левски”
Ансамбъл „Хоро” – с р-л Ирина и Тодор Гочеви
Фолклорна танцова формация „Верея” -р-л Константин Маринов
Роял Академия за танци и гимнастика-Беатрис Минева
Медийно съдействие в Чикаго: Eurochicago и в-к “България СЕГА”.

Кина Бъговска
за в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here