Дарения, събрани от сдружение „Българка“ в Чикаго, пристигнаха в България

Кашони с дарения, 76 на брой, събрани от сдружение „Българка“ в Чикаго, пристигнаха в България. Пратката съдържа дрехи, обувки, играчки и аксесоари, предназначени за хора, които имат нужда от тях. Това разказа специално за рубриката БГ Свят на БТА Емилия Иванова, която е една от основателките на сдружението.

„Всички купуват нови дрехи, които остават запазени и могат да се използват. Така решихме, че можем да ги изпращаме в България. Запазените и по-официални дрехи изпращаме на Валя, която е част от акция „Спаси детска играчка за деца и възрастни“, разказва Емилия.

Сдружение „Българка“ съществува от 2019 година, благодарение на инициативата на три сънароднички, които живеят отвъд океана. Първоначално идеята за създаването на обединение около дарителска кауза идва на Емилия Иванова и Ники Лазаро, която сега е председател на сдружението. По-късно към тях се присъединява и Ваня Атанасова.

„Идеята беше да направим нещо за нашата държава. Ние тук живеем по-добре, отколкото хората в България. Така решихме, че трябва да помагаме. Срещнахме трудности, в началото сами платихме мито и данък, защото пратките пристигат в България от Америка, а не от Европа. Трудно намерихме начин да ги изпращаме с контейнери, като частни пратки“, сподели Емилия.

Първоначално жените започват да събират мебели и да помагат на българи, които са пристигнали в Чикаго, но все още са в затруднено положение. За целта правят група във Фейсбук.

„Ние българките в Чикаго, организирани от няколко жени, си помагаме много. От предоставяне на информация до физическа помощ. Когато има нужда да се чисти църквата, се организираме и всички помагат, дори и мъжете“, допълва сънародничката ни.

След създаването на сдружение „Българка“, жените започват да изпращат по един контейнер в годината. Сега по два пъти организират кампании и започват да събират дрехи за Великден и Коледа. Българският културен клуб в Чикаго се включва в инициативата и там жените започват да организират благотворителни балове, чрез които събират средства за разходите по изпращане, пътуване и получаване на кашоните в България.

„Не всички ги искат. Някои искат пари. Изпращаме на организации и места, където помощта е желана. На много места ни отказаха. Свързваме се директно. Всичко правим на доброволни начала, нямаме полза, правим го в свободното си време. Изпращаме в домове за хора с увреждания или на институции за социално слаби хора“, казва още българката.

От началото на своето създаване, сдружение „Българка“ организира томбола, с която се финансира.

„Последно събрахме около 4200 долара, финансирахме изпращането на кашоните, а около 3000 долара са дарени за различни организации в България. Докато се забавляваме, събрахме добра сума. Благодарни сме на всички жени, които ни подкрепят в Чикаго“, казва в заключение Емилия.

МАРИЯ ГУЦЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here