В Чикаго организират дискусия, посветена на спасяването на българските евреи

Дискусия, посветена на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, ще се проведе в Чикаго на 9 февруари. Това съобщават на страницата си във Фейсбук от Генералното ни консулство в Чикаго. Събитието се организира от тамошния клон на Американския еврейски комитет и е част от програмата на консулството по отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Холокоста.

“Имаме удоволствието да поканим представителите на българската общност на среща-дискусия на тема “Светлина сред мрака”. Събитието е отворено за общността, но местата са ограничени“ пишат от дипломатическото ни представителство.

Срещата започва в 12.00 часа местно време в Даунтаун. Лектори на събитието ще бъдат професор Самуил Рефетор и генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Модератор на събитието ще бъде регионалният директор на Американския еврейски комитет (AJC) Сара ван Луун.

Самуил Рефетор е американски учен с български произход. Има номинация за Нобелова награда за медицина за откритието си „Синдром на Рефетов“. Преподавател е в Чикагския университет.

През 2005 година ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста. Това е датата, на която през 1945 г. е освободен най-големият нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“, където са убити над 1,1 милиона души. Тази година се отбелязва и 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

МАРИЯ ГУЦЕВА
Снимки: Борис Славчев
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here