Българският филм “Имало едно време един уестърн” ще бъде показан в МоМа, Ню Йорк

Българският филм “Имало едно време един уестърн” на Борис Десподов ще бъде прожектиран през февруари в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк – MoMа. Това съобщават от Националния филмов център, който финансово подкрепя продукцията.

Между 3 и 21 февруари МoMA отбелязва родената в Тунис италианска актриса и активистка за правата на жените Клаудия Кардинале с ретроспектива, която обхваща почти 70-годишната ѝ кариера и включва около 20 филма.

Въпреки че е почитана от цял свят заради сладострастната си красота, Кардинале внася емоционална уязвимост и интелигентност в многобройните си разнообразни роли (тя владее италиански език, френски, английски, испански, сицилиански диалект и тунизийски арабски) и е сътрудничила с толкова различни режисьори като Федерико Фелини и Лукино Висконти, Абел Ганс и Александър Макендрик, Серджо Леоне, Вернер Херцог и Ричард Брукс.

В допълнение към класически филми като “Роко и неговите братя” и “Леопардът” на Висконти, “Имало едно време на Запад” на Леоне и “8 1⁄2” на Фелини, тази ретроспектива включва работата ѝ с Мауро Болонини, Валерио Зурлини, Паскуале Скуитиери и Марко Белокио, както и селекция от международни филми. Сред тях, освен българската лента, са също “Професионалисти” на Ричард Брукс, “Не правете вълни” на Александър Макендрик и “Гебо и сянката” на Маноел де Оливейра.

/ДД, АКМ/
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here