Професор от Калифорнийския университет – Лос Анджелис разказва за героичния акт на спасяването на българските евреи

За България като единствената европейска държава, която успява да спаси своите евреи през Втората световна война, е говорил в лекция пред студентската организация Hillel към Еврейския център на Калифорнийския университет – Лос Анджелис (UCLA) преподавателят от катедрата за европейски езици проф. Тод Презнер (Todd Presner).

Това съобщи за БТА българската студентка по екологични науки и инженерство в UCLA Катерина Джоуид. Тя и още около 60 възпитаници на Калифорнийския университет са участници в поредното издание на проект, който издирва и записва спомените на оцелели от лагерите на смъртта. Проф. Презнер от много години е ръководител на проекта, благодарение на който университетът разполага с един от най-богатите архиви за холокоста. През първите месеци от работата по проекта са събрани най-много документи. Днес малцината останали живи свидетели на едни от най-трагичните страници от човешката история по онова време са били деца. Някои от тях пазят индиректни спомени – по разкази на техни близки.

„Проф. Презнер извади карта на Европа и попита: На тази карта има само една държава, която е спасила своите евреи. Знаете ли коя е тя? Някои от колегите предположиха: Дания, Италия, Холандия. Не, България, тя е единствената европейска държава, която има смелостта да се опълчи и спаси от смърт своите евреи, общо около 50 хиляди, каза проф. Презнер. После отдели над 15 минути на историята на България, на цар Борис, ролята на църквата, военните и обществото в този героичен акт. И заключи, че сред хората, чиито спомени ще запишем, има представители на различни националности, без българи, “защото България си ги е спасила“, разказа Катерина Джоуид.

През 2023 г. се навършват 80 години от спасяването на българските евреи.

ПЕПА ВИТАНОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here