Чужденци се учат да тъкат на стан от наша сънародничка в Англия

Българка учи чужденци и деца от родни училища зад граница на един от най-старите ни занаяти – тъкането. Това съобщи за рубриката БГ Свят Ирина Мичел, която живее от години в Англия, близо до Нортхемптън.

„Имам стан и в България, но рядко ми остава време за тъкане през посещенията там. Тук съм член на арт групата South Northants (Южните северняци). Всяка година имаме събитие, наречено Art Trail, когато хората, занимаващи се с изкуство, отварят студията си и показват как творят. Казва се “trail” (пътека) в областта, защото идеята е хората да се разходят “по пътеката” и да посетят възможно най-много места и творци“, казва Ирина.

По думите ѝ събитието трае седмица, след което събитията в него се обобщават в карта, подобна на брошура. Сънародничката ни не разполага с място, където да показва уменията си в тъкането – налага се да се кооперира със свои колеги, обикновено се организират в галерия или друго подходящо помещение за провеждането на занятията през седмицата.

„Аз участвам от 2017 година. Единствено миналия октомври пропуснах, поради лични причини“, посочва майсторката и допълва, че неотдавна са я потърсили, за да демонстрира занаята пред българчета, които учат в неделното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лондон. Поискали да изтъче торбички за тържеството на коледарчетата.

„Два пъти ми дойдоха и на посещение, за да покажа на децата занаята и да потъкат – доста им хареса. За съжаление, живея на около 2 часа и половина от Лондон и им е трудно да пътуват често. Не преподавам тъкане, имам друга “редовна” работа и тъкането е хоби и удоволствие. Имах няколко молби, предимно от българи – да им покажа и да ги обуча, отзовах се с удоволствие, но в общия случай това са изключения. По време на Art Trail показвам и позволявам на хората да потъкагт“, споделя още сънародничката ни.

Според нея англичаните проявяват нескрит интерес към занаята и към тъкаческия стан и с удоволствие слушат и опитват.

„Една 97-годишна жена ми подари книгите си за тъкане, искаше да ми даде и стана си, но аз нямаше как да го взема. Моите учители са Веселин Фесчиев и Дарина Рахнева, но смятам, че още имам какво да уча“, допълва тя за себе си.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here