Българският образователен и културен център „Св. Климент Охридски“ във Вашингтон навърши 20 години

Българският образователен и културен център „Св. Климент Охридски“ във Вашингтон отбеляза своя 20-годишен юбилей на 8 януари. Това съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА от просветното средище.

Центърът е създаден през 2002 година. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български учебни заведения в района. От 2007г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през 2011-2012 г. е официално лицензирано от Mинистерството на образованието и науката и преименувано на Български образователен и културен център. През 2015-2016 учебна година стартират и програмите по изкуства за различни възрастови групи към културния център на организацията – изобразителни, театрални и танцови.

Днес в БОКЦ „Св. Климент Охридски“ се обучават над 130 деца. Центърът работи съвместно с множество образователни институции и културни организации от района – български център „Зора“ в Ричмънд, българско училище „Дора Габе“ в Балтимор; и от България – ДЕО към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, основно училище „Кочо Честеменски“, гр. Пловдив, Регионален исторически музей „Стою Шишков“, гр. Смолян и др.

Сред официалните гости на празника беше посланикът на България в Съединените американски щати Георги Панайотов. От името на цялата мисия на българското посолство в страната на училището бе поднесен почетен плакет.

На събитието присъстваха и Ирина Кушлева – член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина и член на Борда на настоятелите на център „Зора” в Ричмънд, която също поднесе почетен плакет и прочете поздравителен адрес от името на председателя на АБУЧ – д-р Ирина Владикова.

Поздравителни адреси бяха получени и от Сашо Пенов – министър на образованието и науката, както и Красимир Вълчев – председател на Комисията по образованието и науката.

МАРИЯ ГУЦЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here