Генералният консул на България в Лос Анджелис: Нямаме сигнали за пострадали българи предвид извънредното положение

В Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис не са постъпвали сигнали за пострадали български граждани, нуждаещи се от съдействие във връзка с обявеното извънредно положение в щата Калифорния заради продължаващите тежки зимни бури, наводнения и кални свлачища. Това съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

Призоваваме българските граждани, които се намират в окръзите, засегнати от влошените метеорологични условия и по-специално: El Dorado, Los Angeles, Mariposa, Mendocino, Merced, Monterey, Napa, Placer, Riverside, Sacramento, San Bernardino, San Mateo, Santa Clara, Santa Cruz, Sonoma, Stanislaus и Ventura да се информират за актуалната обстановка от средствата за масово осведомяване и стриктно да изпълняват инструкциите на местните власти, допълва той.

От думите му става ясно, че се препоръчва въздържането от пътуване до засегнатите райони, освен в случаите на неотложна необходимост. Към шофьорите е отправен призив да не преминават през наводнени пътища, тъй като водата може да е по-дълбока, отколкото изглежда, а в някои случаи пътната настилка може да е напълно отнесена от наводненията. Пътуването по криволичещи второстепенни пътища в хълмисти райони вероятно ще бъде опасно поради внезапни наводнения и потоци от отломки.

Метеоролозите очакват наводненията от Северна до Централна Калифорния да бъдат мащабни, дори катастрофални на някои места – около крайбрежните планини и северната и централната част на планината Сиера Невада.

Пътуващите със самолет вероятно ще се сблъскат със закъснения и възможна отмяна на полет на летищата в центрове като Сан Франциско и Лос Анджелис. Дори летища, които не са пряко засегнати от буря, могат да пострадат от натрупване на полети, става ясно от предупреждението.

От офиса на губернатора на Калифорния, Гавин Нюсъм, препоръчват използването на следните информационни ресурси:

Приложението QuickMap или уебсайта https://quickmap.dot.ca.gov/ за актуална информация за пътните условия, трафика, затваряния на пътища и др.;

Предупреждения и известия за евакуации на https://calalerts.org/

Информация в реално време за очаквани речни наводнения – https://www.cnrfc.noaa.gov/mobile/home.php

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към Генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефони: +1 (310) 478-6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1 (310) 437-3606. Сигнали може да се подават и на имейл: Consulate.LosAngeles@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчва се още българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката “Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

На 8 януари американският президент Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Калифорния заради продължаващите зимни бури, наводнения и свлачища и нареди отпускането на федерална помощ за преодоляване на последствията. Президентът упълномощава Департамента за вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредните ситуации да координират всички усилия за оказване на помощ при бедствия, които имат за цел да облекчат трудностите и страданията на местното население, причинени от извънредната ситуация, и да предприемат необходимите спешни мерки при необходимост от спасяване на човешки животи и за защита на собствеността и общественото здраве и безопасност, както и за намаляване или предотвратяване на заплахата от катастрофа в окръзите.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here