Димитрина Желязкова, Марин Маринов и Лъчезар Лозанов получиха награди от конкурса на Лигата на българските писатели в САЩ и по света

Димитрина Желязкова-Етина, Марин Маринов и Лъчезар Лозанов са наградени в поетичния конкурс на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. На церемонията в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

„От 22 месеца живеем в много сериозна нестабилност. Липсва думата на българската интелигенция, на хората с мъдростта, познанията и с онова особено светоусещане, което има само един автор, талант, публицист. В замяна на това в обществото се настаниха омразата, озлоблението, разделението, конфронтацията, духовната нищета. Пожелавам 2023 година да донесе най-важното – водещото слово на българската интелигенция“, е казала по време на събитието Йотова, цитирана от прессекретариата на президентството.

На две години лигата провежда литературни конкурси за издадена през периода книга на български език, като се редуват белетристика и поезия. 37 стихосбирки, писани на български език в 22 държави, са кандидатствали за грамотите и паричните поощрения за 2021 и 2022 година.

На събитието в Националната библиотека Димитрина Желязкова-Етина е отличена за работата си върху „Сънят на совата“, Марин Маринов – за „Осем такта тишина“, а Лъчезар Лозанов – за „Кожата на света“. Отличие получи и поетът проф. Иван Бързаков за дейността си чрез сдружението „Професор Бързаков“. Призовете са определени от жури в състав Ангел Колев, Йото Пацов, Калина Томова, Виолета Христова-Гъркова, Камелия Кондова, Павлина Йосева и Георги Атанасов.

Поезията е някакъв вид свобода, коментира Лъчезар Лозанов по време на церемонията. Това става ясно от видеозапис, публикуван на страницата му във Фейсбук. „Това е начин да стигнеш до онази черта, в която се събират фантазиите и реалността и да се надяваш, че част от фантазиите, които създаваш, по някакъв начин могат да станат и част от действителността“, каза той.

Лигата на българските писатели в САЩ и по света е създадена през 2010 г. като Съюз на българските писатели в САЩ и по света и е регистрирана в Чикаго. Сегашното си наименование тя приема през есента на 2019 г. Членовете на лигата са от 12 страни на три континента, включително от България.

Целта на обединението е да популяризира българската литература, език, култура и националните ни традиции в САЩ и по света. Организира чествания, срещи с български писатели и литературни четения в българските училища и културните центрове, в българските дипломатически мисии – посолства и консулства. Лигата на българските писатели в САЩ и по света издава годишника „Любослов“. Организира книжни базари с книги от български издателства и срещи с писатели от България.

/ГН, АКМ/
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here