Рекорден брой участници се включиха в ритуала по спасяването на кръста в Чикаго

Рекорден брой участници се включиха в тазгодишния ритуал по спасяването на Богоявленския кръст в Чикаго. Това съобщи за рубриката БГ Свят на БТА Генералният консул на България в Чикаго – Светослав Станков.

„38 души спазиха християнския ритуал и се хвърлиха в ледените води на езерото Мичигън, което отново представи Чикаго, като най-българския град в Америка“, допълва Станков.

За втора поредна година Светият кръст в Чикаго беше спасен от 38-годишния Щерьо Донев. Както БТА вече писа, той е родом от Несебър и скача за кръста за четвърти път, откакто е в Чикаго. За първи път го спасява в Америка, но в България също е участвал в традицията. В родния Несебър Щерю успява да извади кръста в годината преди да замине за САЩ.

Богоявленски литургии и спасяване на кръста имаше и в други страни по света.

За девети път на Йордановден в Кипър се проведе Богоявленска литургия на български език, с традиционното хвърляне на кръста във водите на Средиземно море.

Ритуал за Богоявление имаше и в Австрия – звездни певци посетиха домовете в Деня на тримата царе. Обичаят е свързан с дарителска кампания на младежката секция към католическата църква – Sternsingeraktion.

Велик Богоявленски водосвет беше извършен и на брега на германското езеро Титизее. Той беше отслужен от енорийския свещеник Сергий Ненов.

МАРИЯ ГУЦЕВА
Снимки: Светослав Станков
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here