Българин, живял в САЩ над 60 години, дари книгите от домашната си библиотека

Книги на български класици от домашната библиотека на наш сънародник, живял в Съединените щати повече от 60 години, бяха дарени на писателя Ангел Колев. Мъжът, направил дарението е Гелин Гелев и си отива от този свят през октомври 2022 година на 101 години.

“Получих ги в колет, а той ми каза по телефона преди да ги изпрати: Вече не виждам добре, а тук няма кой да ги чете тези книги, вие сте млади, пазете ги, за да се четат и в бъдещето от нашенци”, пише Колев в своя публикация в социалните мрежи.

От страницата във Фейсбук на Лигата на българските писатели в САЩ и по света става ясно още, че сред дарените книги присъстват произведения на Христо Ботев, Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров. Книгите са от 1945, 1947 и 1950 г.

„Те са издадени в България и са пренасяни от там през годините. Никога не са излизали от дома на Гелин Гелев“, допълва Ангел Колев.

Ангел Колев е журналист и писател. Повече от двадесет години живее в Съединените американски щати. Президент е на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Мисията на организацията е да обедини всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и сътрудничи за разпространението на българската култура и духовност. Лигата всяка година издава литературния алманах “Любослов”.

МАРИЯ ГУЦЕВА
Снимка: Лига на българските писатели в САЩ и по света
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here