Към добро или към лошо се променят законите у нас

Българският парламент намали глобите за клевета и обида с поправки в Наказателния кодекс, които минаха на първо четене. Измененията се наложиха заради осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека, с които са били установени нарушения на свободата на изразяване на мнения. Това решение идва на фона на изключително незавидното място на България в ранглистата на държавите с традиционна свобода на словото. Оказва се, че у нас професията „журналист“ се е девалвирала до такава степен, че вече повече се приближава до PR, отколкото до реалната четвърта власт. Ние сякаш вече нямаме за основна цел да информираме безпристрастно обществеността, а напротив, основната ни цел вече е пристрастно да формираме нейното мнение по дадена тема. Това обаче в никакъв случай не може да се нарече журналисткика, то дори не е и художествена литуратура, а нещо съвсем друго.
В мотивите към законопроекта са цитирани конкретно дела, заведени пред Европейския съд от български журналисти. В България те са били осъдени за клевета заради свои статии. Евромагистратите обаче са преценили, че наложените на журналистите санкции са били непропорционални.
Разбира се, че има граница и разбира се, че тя не може и няма как да е консенсусна, нито пък да е континуитетна. Става дума за това, че всеки случай трябва да се разглежда отделно и собствено, защото всеки случай е уникален. Става дума и за това, че има, разбира се, журналисти, които злоупотребяват със свободата на словото и минават границата на клеветата. Тези изключения обаче в никакъв случай не бива да стават поводи за ограничаване на свободата на словото, защото по пътя към ограничаването на клеветата ние стигнахме до ограничаване и на свободата на словото, а едното по никакъв начин не е функция на другото и не бива да бъде така!
В стария текст на Наказателния кодекс клеветата и обидата на длъжностно лице или представител на обществеността се наказваше с глоба от 1000 до 3000 лв., а клеветата – от 3000 до 7000 лв. Със законовите промени тези минимални прагове отпадат и долният праг на глобата за обида става 500 лв., а за клевета – 1000 лв. Предвижда се освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида или клевета е орган на властта.
Преди години битуваше в публичното пространство един виц, който гласеше, че в годините на комунизма у нас, е имало свобода на словото. Никой на никого не е забранявал публично да изразява обичта си към партийния и държавен ръководител Тодор Живков! Да така е, но е вярно и обратното, никой и никога не е разрешавал, или за да сме по-точни, не е оставало ненаказано, когато някой си позволи да изрази неуважението си към същия политически субект!
Парламентът гласува промени в текстове в Наказателния кодекс, с които се утежняват наказанията за редица престъпления по расистки или ксенофобски подбуди – отвличане, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник и други.
Предвижда се наказателна отговорност и за публично оправдаване или отричане на престъпление, извършено по начин, който може да подбуди към омраза или насилие срещу етнически, религиозни, расови и други. групи. Е, малко са пропуснали престъпленията от омраза по полов признак и особено по признака за сексуална ориентация, като са го поставили под общото название „и други“. Не можем да искаме чак такава прецизност, но пък и защо да не можем, дори напротив, длъжни сме. Нека като правим нещо, да го правим, както трябва!
В случая правят впечатление няколко неща. Първо, глобите за клевета и обида не трябваше да се променят, а да се фокусира вниманието върху формилуровката на конкретното деяние като клевета или обида на длъжностно лице. Тоест отново опираме два факта, че всеки случай трябва да е сам за себе си, а не да се поставя под знаменателя на общото. Така например, неотдавна в социалните мрежи се появи една история с трансджендър момиче, което е станало обект на насилие по признака за сексуалната ориентация, в Плевен. Коментарите бяха повече от показателни за отношението на обществото ни не към този конкретен случай, а към тези хора въобще. Ето това е неправилно и от тук трябва да се тръгне в посока да се промени мисленето на хората. Да се научат те, че хората са хора, независимо от пола си и сексуалната си ориентация. Хората се оценяват по достойнствата им, а не по първичните или вторичните им полови белези. Това обаче се постига с информираност, обучение и образование, което формира традиция, а този процес отнема време и изисква отдаденост. Само така обаче ще заприличаме на западните общества, към които толкова се стремим. За тях това е нещо нормално, но те са си го извоювали, отвоювали и отстрадали. На нас тепърва ни предстои, защото все още сме деца в това отношение. А както знаем, децата са особено агресивни, особено, когато няма кой да им даде ясна представа за това, кое е добро и кое не е.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в Сoфия

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here