САЩ възобновяват визовите и консулските услуги в посолството си в Куба

4-ти януари 2023 – Посолството на Съединените щати в Куба днес възобновява визовите и консулските си услуги за първи път, откакто поредица от необясними здравословни инциденти сред персонала на дипломатическата мисия през 2017 г. станаха причина за намаляване на американското присъствие в Хавана.

Посолството потвърди, че тази седмица ще започне да обработва имигрантски визи, като приоритет ще има издаването на разрешения за събиране на кубинци със семействата им в САЩ, а също и лотарията за “зелени карти”.

Възобновяването на визовите и консулските услуги идва на фона на най-голямата миграционна вълна от Куба от десетилетия насам, което оказва натиск върху администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да отвори повече легални пътища за кубинците и да започне диалог с кубинското правителство въпреки исторически напрегнатите отношения между двете страни.

Очаква се да се издават поне 20 000 визи годишно, макар че това е само капка в морето на миграционната вълна, която се подхранва от засилващата се икономическа и политическа криза на острова.

В края на декември американските власти съобщиха, че през ноември на 34 675 пъти са спирали кубинци да влязат в страната през границата с Мексико, което е с 21% повече спрямо 28 848-те случая през октомври.

С всеки месец този брой постепенно се увеличава. Кубинците вече са втората по големина националност след мексиканците, появяваща се на американо-мексиканската граница, сочат данните на Американската служба за митнически и граничен контрол.

Нарастващата миграция се дължи на сложен набор от фактори, включително икономически, енергийни и политически кризи, както и на дълбокото недоволство сред кубинците.

Макар че по-голямата част от кубинските мигранти се отправят към САЩ чрез полети до Никарагуа и преминават по суша границата на САЩ с Мексико, хиляди други предприемат и опасно пътуване по море. Те изминават 90 мили до бреговете на Флорида, като често пристигат в разнебитени, несигурни и претъпкани лодки.

Масовото изселване от Куба се усложнява и от нарастващата миграция към САЩ от други държави като Хаити и Венецуела, което принуждава правителството на САЩ да се бори с все по-сложната ситуация на южната си граница.

Подновяването на работата на визовия отдел в посолството на САЩ в Хавана идва след поредица от разговори за миграцията и посещения на американски официални лица в кубинската столица през последните месеци и може би е знак за бавно размразяване на отношенията между двете правителства.

“Участието в тези разговори подчертава нашия ангажимент да водим конструктивни дискусии с правителството на Куба, когато това е уместно за постигане на интересите на САЩ”, се казва в изявление на посолството на САЩ през ноември след посещението на американска делегация в Куба.

Тези малки стъпки са доста далеч от нивото на двустранни отношения, установени при президента на САЩ Барак Обама, който по време на мандата си облекчи много американски санкции, датиращи от времето на Студената война и направи историческо посещение на острова през 2016 г.

Визовите и консулските услуги в посолството на САЩ в Куба бяха преустановени през 2017 г., след като служителите на посолството бяха засегнати от поредица от здравни инциденти, за които се предполага, че са в резултат на атаки със звуково оръжие и които до голяма степен остават необяснени.

В резултат на това много кубинци, които искаха да мигрират законно в САЩ, трябваше да летят до места като Гвиана, преди да мигрират или да се съберат със семейството си.

Въпреки че отношенията между Куба и САЩ винаги са били напрегнати, те се изостриха след затварянето на посолството и затягането на санкциите срещу Куба от страна на администрацията на Доналд Тръмп.

При управлението на Байдън САЩ облекчиха някои ограничения за такива за неща като парични преводи и семейни пътувания от Маями до Куба, но не оправдаха надеждите на мнозина в Куба, че администрацията на Байдън ще върне острова към “ерата Обама”.

Ограниченията за туристически пътувания до Куба, както и за вноса и износа на много стоки, остават в сила.

Напрежението се разпалва и от суровото отношение на кубинското правителство към участниците в протестите на острова през 2021 г., включително налагане на тежките присъди на непълнолетни лица, което е постоянен обект на критики от страна на администрацията на Байдън.

Кубински официални лица многократно са изразявали оптимизъм относно преговорите със САЩ и стъпките за възобновяване на визовия режим. Кубинският заместник-министър на външните работи Карлос Косио заяви през ноември, че осигуряването на миграция по безопасни и законни пътища е „споделена цел“ и на двете страни. Но Косио също така обвини за бягството на десетки хиляди хора от острова американските санкции, като заяви, че “няма съмнение, че политиката, целяща да понижи жизнения стандарт на населението, е пряк двигател на миграцията“.

МЕГАН ДЖАНЕТСКИ, АСОШИЕЙТЕД ПРЕС
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here