Онлайн ателие по история за български деца в чужбина организира Web читалище

Онлайн ателие по история за децата от българските общности по света организира платформата Web читалище. Това става ясно от публикация на страницата на организацията във Фейсбук.

На 3 януари, от 19.00 часа, участниците в обучението ще имат възможност да научат факти, свързани с миналото на България, българските традиции и обичаи, както и да се запознаят с някои “стари“ думи.

“Нерядко именно покрай светлите празници усещаме своята топла свързаност с родината и дома. В ума ни изникват спомени от къщата на баба, уханието на домашните гозби, игрите с връстници и невероятните ритуали, които сме изпълнявали около огнището и трапезата“, споделят от Web Читалище в публикацията си.

От Web читалище припомнят, че децата, родени извън България, често не разбират голяма част от празничните обреди. Затова се наемат със задачата да им помогнат да се докоснат до българските история, традиции и обичаи, които са свързани с техните родители, баби и дядовци в България.

Онлайн курсът е предназначен за деца от 8 до 12 години, уточняват организаторите на събитието.

Платформата, наречена WEB Читалище, помага на българчетата по целия свят да учат родния си език. Тя е дело на Лилия Халембакова-Павлова и Михаела Москова. „Името „читалище“ не е случайно. То касае желанието да се продължи една българска традиция в дигиталната ера. Новите технологии правят българското читалище световно – виртуалните платформи с лекота свързват деца и младежи от българската диаспора във всички точки на планетата“, посочват за БТА създателите на проекта.

МАРИЯ ГУЦЕВА
Снимка: “Ателие по история”
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here