Деца от училище в Ню Йорк изработиха календар с препис на „История славянобългарска“

Децата от училище “Христо Ботев “, Ню Йорк изработиха календар за 2023 г. с препис на „История славянобългарска“, с помощта на Родителския съвет към учебното заведение. Поводът за инициативата е навършването на 300 години от рождението на народния будител Паисий Хилендарски, както и 260-ата годишнина от написването на „История славянобългарска“, съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА от просветното средище.

В пресъздаването на текстовете са се включили деца от всички класове, както и преподавателите, учениците и техните родители. Преписването на ръка е отнело три седмици и е приключило на 1 ноември.

„При нас се обучават деца, които са билингви и трилингви, за които да преписват на старобългарски език е цяло чудо“, уточняват от училище “Христо Ботев“, Ню Йорк. Илюстрациите в преписа също са дело на децата и са направени по оригинални творби на български художници.

Оформлението на корицата е направено с помощта на родителите. Календарът вече е изпратен до Генералния консул на България в Ню Йорк. Ще бъде разпространен и до Българското посолство във Вашингтон, както и до други дипломататически представителства.

Училище “Христо Ботев“, Ню Йорк е най-голямото българско учебно заведение на територията на 5 съседни щата – Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Делауер и Пенсилвания.

В него се обучават близо 150 ученици, от 1 до 12 клас, както и детски и подготвителни групи. Учебното заведение съществува от 18 години. То работи по програми на Министерството на образованието и науката. Учениците получават лицензирани удостоверения за завършен клас. Училището се гордее с 9 випуска завършили дванадесетокласници.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА,
МАРИЯ ГУЦЕВА
Снимка: Училище “ Христо Ботев “, Ню Йорк
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here