Накъде върви България, Европа и светът?

Накъде върви България, Европа и светът, накъде отиваме днес?

Това са едни от големите въпроси, които всички си задаваме. Ето какво написа неотдавна българския общественик Кристиян Шкварек: „…След прехода: либерална или консервативна България? …Моята теза: историческите периоди в съвремието се определят от войните, които ги започват и затварят. Виенският конгрес – Първата световна война. Тя – Втората хсветовна война. Тя – 1989-та година.
Новият исторически период ще бъде 1989-та (краят на студената война) – 2022-ра година: началото на първата, пълномащабна конвенционална война на европейския континент, включваща директно една от ядрените сили.
С други думи: от 1989-та насам живяхме в 33-годишен период, който ще бъде считан в бъдеще като “междувременият период”. Точно, както този между двете световни войни. Този период се характеризираше от Неолиберализма в политиката и доминацията на САЩ в геополитиката. Беше “pax Americana” – ерата, в която единствено САЩ можеха да си позволят да водят мащабна конвенционална инвазия някъде по света. Този период свърши с войната в Украйна през 2022-ра. Живеем в нова ера. Ерата след “прехода”, и след новия “междувоенен период”: 1989-2022.
Оттук нататък всичко е възможно. Всякакви размествания на пластове, на режими, на идеологии. Историята не свърши, по Фукуяма, а се завърна с пълна сила.
В своята книга „Краят на историята и последният човек“ Фукуяма защитава тезата, че либералната демокрация е „крайна точка в идеологическата еволюция на човечеството“, „финална форма на човешко управление“, лишена от фундаментални вътрешни противоречия, които биха довели до разпадането ѝ. Според него идеалът за либералната демокрация не подлежи на усъвършенстване. Тя се основава на родствените принципи на свобода и равенство, от непълното осъществяване на които следват и нейните проблеми. Срещу оптимистично-еволюционния сценарии на Фукуяма са отправени четири основни критики: Исляма като препятствие пред демокрацията, проблемът за демокрацията на международно равнище, автономността на политиката и непредвидените последици от технологията.
Елън Гулд Уайт пък обяснява, че САЩ са основани като република, но до голяма степен тя е заменена от идеите на мажоритаризма, който е демократична концепция. Това е на една стъпка разстояние от властването на тълпата, което е на една стъпка разстояние от властването на диктатор.
Сега виждаме повече хора, които са готови да живеят под управлението на диктатор, за да се разрешат проблемите на обществата.
Принципите на западните конституции са опустошени от демократични общества в името на борбата с тероризма. А това пак е част от същата тази либерална демокрация, която уж е крайна точка на обществено-политическата еволюция.
Така конституцията на САЩ, според Елън Гулд Уайт, както и други западни конституции, е в процес на отричане от собствените си клаузи. Растящите поколения в крайна сметка ще живеят в потиснически обстановки, които няма да защитават правата на когото и да е, пише авторът в „Свидетелства към църквата“, том 5.
Какво се оказва, че историята наистина е колело, което се върти, и ако днес ние действително сме достигнали до краен предел, до връх или пък дъно с така наречената либерална демокрация, която е условно понятие за характеризиране на конкретно историческо време, или безвремие, то има и още един пример.
Казват, че единственото животно в света, което е достигнало връх в еволюцията си е жирафът. Той просто няма накъде повече да се развива. Казват, че това е пример за истински, реален, действителен край на еволюционно развитие. В същото време има един виц Пак в същата посока. Една жаба спорила с жираф. Жирафът настоявал, че когато яде нещо хубаво, дългата му шия осигурявала повече наслада от храненето. Жабата обаче била непреклонна, – а когато повръща….!?!?! Е, още ли можем да говорим за еволюционен край в смисъла, който влага в това Фукуяма…!?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here