Полезен хляб, вреден хляб

Доста от хранителните вещества в различните хлябове, които се предлагат в хранителните магазини, са отстранени. Освен това често в тях са добавени вредни съставки. Но най-лошото е, че повечето от етикетите са направени така, че хляба да изглежда здравословен, независимо, че не е. Ето защо е необходимо да знаете какво означават различните термини. 
Зърната имат 3 основни части  – богат на хранителни вещества зародиш, трици и ендосперма. По време на преработка, зародиша и триците обикновено се отстраняват. Тези рафинирани зърна са лишени от доста от хранителните вещества в пълнозърнестите храни. И дори ако са обогатени чрез добавяне на няколко витамина от група В и желязо, хранителната им стойност е недостатъчна. 

Ето някои определения на термини (в тъмен шрифт), които могат да ви помогнат да оцените даден хляб:

Пшеничен хляб – не означава пълнозърнест хляб

100% пшеничен хляб е полезен,

100% пълнозърнест хляб е дори още по-полезен, защото не съдържа рафинирано брашно.

Пълнозърнест хляб – не е задължително 100% пълнозърнест. Според Администрацията по храните и лекарствата (FDА), за да се счита хляба за пълнозърнест минимум 51% от теглото му трябва да е от пълнозърнесто брашно.

Добър източник на пълнозърнести храни според FDA трябва да са 15-25% пълнозърнести.

Многозърнен (мултигрейн) хляб не означава, че съдържа пълнозърнесто брашно, а че съдържа повече от един вид брашно.

Печатът за Пълнозърнести Храни означава, че хляба съдържа поне 8 грама пълнозърнесто брашно. Това е надеждно одобрение.

Естествен, направен от майстори, каменно смлян са двусмислени термини, не дават гаранция, че хляба съдържа здравословни съставки.

Хлябът без глутен не предлага здравословни облаги за хората, които нямат непоносимост към глутена.

Диетичният хляб обикновено съдържа по-малко калории, по-малко хранителни вещества, и вероятно съдържа подобрители (пълнители).

Хлябът, приготвен от древни зърнени култури може да съдържа просо, амарант, теф, камут, и/или лимец. Тези зърнени култури може да са полезни, но често са смесени с рафинирани брашна.

Хлябът, приготвен от покълнали пълнозърнести храни е един от най-добрите. Доста от тези хлябове не съдържат консерванти и може да ги откриете в хладилната част на хранителните магазини. След покупка ги съхранете във фризера и ги размразете, когато са ви необходими за консумация.

Ако хляба е обогатен, или съдържа царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и азодикарбонамид (кондиционер за тесто), това са предупредителни сигнали да се въздържате от консумирането му. (Horton, B., Registered Dietician. “The Whole (Grain) Truth.” Eating Well, May, 2021; Miller, K. “Breaking the Bread Codes.” AARP Bulletin, 10/2020).

Някои пекарни са по-заинтересовани от печалбата отколкото да помогнат хората да се хранят здравословно. В света има много измамни духовни водачи. В Евангелието на Матей 24:10-11 Исус казва: “Тогава мнозина ще отстъпят от вярата, и един друг ще се предават, и един друг ще се намразят, и много лъжепророци ще се появят и ще измамят мнозина.” Много е лесно да бъдете измамени. Това е още една причина да четете Божието Слово всеки ден и да вярвате в Исус, вашия Спасител.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here