Състояние на консулството! (Ню Йорк)

По утвърдената традиция в страната домакин бих искал да споделя с общността ни в североизточни щати кратък преглед на постигнатото и предизвикателствата в работата на генералното консулство в Ню Йорк за последните месеци. Преди точно четири месеца кацнах със семейството си на JFK и имах привилегията и отговорността да започна мандата си като генерален консул на Република България в Ню Йорк.

Какво сме успели да постигнем?

По отношение на консулските услуги, средата в генералното консулство и комуникацията с общността:

– Въведохме електронно записване на час за посещение в консулската служба (https://calendly.com/consulate_newyork), което Ви позволява да си изберете сами удобен час сред наличните и да го запазите, както и да го промените или канселирате, ако се налага.

– Обособихме едно от помещенията като салон за изчакване, в случай, че сте дошли по-рано за насрочения час или има неочаквано забавяне поради по-сложен консулски случай преди Вас и превърнахме част от него в детски кът за да може децата Ви да не скучаят.

– Особено сме горди с малката ни библиотека от типа „Вземи книга, сподели книга“, в която са включени десетки книги на български или от български автори. Библиотеката има и детска секция, разположена в детския кът, и съдържаща около сто книжки за деца на различни възрасти. Прекрасно е, че общността реагира много положително на тази инициатива и мнозина от Вас дариха книги от своите библиотеки! Благодарим Ви за подкрепата на тази символична инициатива, която демонстрира силата на общността ни и нейния интелектуален хоризонт!

– Успяхме и да инсталираме подвижна рампа за облекчаването на влизането в сградата на генералното консулство на хора със затруднено придвижване. Отчитаме, че това действие е закъсняло с години, вкл. и поради усложненото техническо изпълнение заради тесния вход, и поднасяме нашите извинения за забавянето!

– Присъединявайки се към призивите за отговорно отношение към природата ограничихме до минимум ползването на пласамасови бутилки за вода и въведохме филтриращи кани за вода в приемната и кабинените си.

– Активизирахме използването на профилите на генералното консулство в социалните мрежи (най-вече във Фейсбук) и за четири месеца увеличихме „приятелите“ си близо седем пъти. Използваме тези профили като платформа за комуникация с Вас, за информиране за провеждани с наше участие събития и за споделяне на информация за инициативи на българската общност в североизточните щати.

– Създадохме и актуализиран мейлинг лист за тези от Вас, които не ползват социални мрежи активно и се ангажирахме да не Ви изпращаме повече от мейл на една или две седмици (за да се включите в листа ни пишете на consulate.newyork@mfa.bg).

По отношение на културни и образователни събития:

– Имахме удоволствието да възобновим редовните концертни вечери в рамките на прекрасната инициатива „Български концертни вечери в Ню Йорк“. Новият ѝ сезон започна през октомври с гала вечер в Карнеги и продължи с три събития в генералното консулство. За първата половина на следващата година е вече планирано провеждането на четири концерта от инициативата „Български концертни вечери в Ню Йорк“ в ГК-НЙ (18.1.2023, 28.2.2023, 22.3.2023, 7.06.2023), както и специален концерт в представителната зала на престижния Center for Jewish History в Манхатън за отбелязване на 80 г. от спасяването на българските евреи (30 март 2023 г.).

– Генералното консулство бе домакин на редица събития, включващи концерт на група „Бамбини“ от Пловдив; постановка на театрална студия „Светулка“; прожекция на филм за Теодосий Теодосиев, (Златният физик на България) и разговор с него; джаз парти за Коледа и др.

– Генералният консул с удоволствие да вземе участие в почти всички събития на българската общност, на които бе поканен, включително училищни тържества и концерти. Ще има удоволствието да присъства и на Коледната служба в българската църква в Ню Йорк.

– В момента се обсъжда организацията на много културни събития в генералното консулство през новата година, включително джаз и оперен концерти, представяне на филми и книги и други събития в контекста на отбелязването на 80 г. от спасяването на българските евреи и националния празник 3 март.

Няколко думи за предизвикателствата в работата ни:

– Работим с много ограничени финансови и човешки ресурси (в сравнение с времената преди Ковид броят на редовите служители е съкратен на половина, т.е. от 4 на 2).

– Покриваме деветте североизточни щати и споменатите по-горе ограничения възпрепятстват силно желанието ни да можем да пътуваме по-често до местата с концентрация на българи и да правим изнесени консулски дни. За последното имаме затруднения и от обективната техническа невъзможност, тъй като в момента да можем да снемаме биометрични данни извън консулската служба в НЙ. Планирали сме изнесени консулски дни за следващата година, като за момента, за съжаление, те ще са ограничени до предоставяне на нотариални услуги, вземане/доставяне на паспорти.

– Ограничените ни ресурси поставят логистични затруднения и при организиране на събития в ГК-НЙ и затова сме изключително благодарни на нашите партньори от българската общност, които винаги оказват съдействие по отношение на логистиката!

– Напоследък страната ни мина през серия от извънредни парламентарни избори, в допълнение към два тура на редовни президентски избори, което наложи българската общност и ГК-НЙ да се мобилизират за да организират гласуването извън страната и да осигурят безпрепятственото им провеждане. Това ангажира огромен ресурс на ГК-НЙ и никога нямаше да се справим без активното съдействие и участие на много от Вас. Благодарим Ви!

Оставаме отворени за Вашите предложения за подобряване на работата ни и за начини, по които, в рамките на наличните ни ресурси, да сме по-полезни на българската общност в североизточните щати!

В заключение, от свое име и от това на моите двама колеги, бих искал да отправя сърдечни благодарности на всички Вас, които ни разбираха и подкрепяха в нашата работа! Бих искал да добавя и лична благодарност от мен и моето семейство, за топлото приемане от общността ни!

Весели празници на всички!

Ангел Ангелов, генерален консул в Ню Йорк

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here