Композиторът Марио Григоров: Имам интересни проекти в България, които искам да развия

Филмовият композитор и концертен пианист Марио Григоров е роден в България. В ранна детска възраст обаче напуска страната и по-късно разгръща таланта си на три континента – Европа, Америка и Австралия. Преминава дори през Иран. Работил е за “Уорнър брадърс”. Песен по музика на Григоров и текст на Джоан Роулинг е включена в саундтрака на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим”, който получи Оскар. Марио композира музика и за редица документални филми – като “Taxi to the Darkside” печели статуетка “Оскар” през 2008 г.

Ето какво разказа той за рубриката БГ Свят на БТА.

Къде Ви откриваме в момента?
Аз съм в Лондон в момента и си правя студиото, току-що пристигнах. Едва с колата се прибрах от Германия снощи, защото имаше много голяма снежна буря и всичко тук сега е бяло. Сега съм някъде на около 30 минути от Лондон.

Как работите от толкова различни краища на света?
Нося техниката си със себе си постоянно и мога да съм тук или там, няма значение. Не ми трябва разнообразие, когато композирам, трябва ми всичко да върви добре, за да няма проблеми. Имам много интересни проекти в България, които искам да развия. Мисля по-често да идвам там.

Каква е мотивацията Ви да продължавате да работите и живеете в чужбина?
Жена ми е англичанка. С нея живеем в Америка повече от 20 години. Децата ми са родени там. Запознах се с нея в Австралия, където тя живееше по-рано. Аз отдавна съм излязъл от България, но коренът ми е там, така се чувствам. Работя в държави, в които не съм израснал. Всеки един език, който говоря, го говоря с акцент. Няма място, на което да не се чувствам като гост. Навсякъде, където отивам, малко се чувствам така. Но намирам навсякъде хора, с които да работя. Хората навсякъде са едни и същи.

Колко езика говорите? Живелите сте на редица места по света – в Техеран, Берлин, Виена, Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сидни…
Добре говоря немски, български и английски. Знам и малко персийски, защото живях 6 години там като дете, обаче нямам с кого да го говоря. Никой не иска да говори с мен на персийски. Учил съм и руски. Когато бях в Иран, бях в руско училище. И в Германия пак руски учих. Говоря го слабо, но много разбирам.

Но българският Ви е много добър. Как го поддържате на ниво? Срещате ли се с българи? Имате ли контакти в България?
Да. Последните години имам повече контакти в България и говоря повече български. Имам братовчеди там. Имам приятели, с които държа връзка. Говорих с Рут Колева онзи ден спокойно, говоря често и с Любомир Денев – син. Работя с компанията Four For Music – страхотни хора са всички там, много умни, учтиви, работливи и талантливи. Имам и познати от други сфери в България.

Срещате ли се с българи, които са в чужбина, също като Вас?
Опитах в Лос Анджелис, няколко пъти отидох на сбирки (на българи, бел. ред.), обаче беше малко трудно, защото… не знам дали ние си имаме много доверие един на друг.

Опитват ли се българите да запазят своята култура зад граница?
Бях на български концерт в Берлин. Организаторът беше българин – страхотен човек. Трябва да се запази тази култура. В културата има понякога неща, които трябва да се обмислят, но тя не трябва да се изхвърля. Трябва човек да намери доброто в нея и да го държи. Не мисля, че старите хора, които са живели преди нас, са били глупави – мисля, че те са били изключително умни. Те са живели много труден живот. В Америка, например, културата е като мозайка. Във всяко едно ъгълче има съвсем различна култура. Америка е много млада страна, но културата там е много разнородна.

Има ли нещо от българската култура, което да вдъхновява творчеството Ви?
Да. Това, че свободно мога да импровизирам в 9/8, 11/8, 7/8. В кръвта ми е. Не знам дали защото съм слушал българска народна музика по радиото като дете или защото има нещо в тези ритми. Като ритъм западната култура за 1000 години не се разви изобщо. А в момента, в който Африка дойде в Европа – всичко се смени. Има нещо много дълбоко в ритмите.

От коя държава, която сте посетили или в която сте живели, усещате най-силно влияние върху себе си и творчеството си?
Това много зависи колко голям съм бил. Например – имам много силно чувство към Австралия, защото бях там като тийнейджър. Имам много силно чувство и към Америка, защото там много врати ми се отвориха и се срещнах с хора, които наистина са гении. Но в момента, в който дойдох в Европа, почувствах корените си тук. Чувствам се като европеец. Може би, защото в Германия съм бил между 11 и 14 години. Във Виенската консерватория учих после, до 18 г. След това отидохме в Австралия. Но в Германия също имам силно разбиране на хората и културата.

Можете ли да ни кажете името на творец, който Ви вдъхновява?
Аз съм добър приятел с Джейрън Ланиър. Той е бащата на виртуалната реалност, истински гений. Свири на повече от 1000 инструмента. Приятели сме повече от 15 години и ми отвори очите за много неща. Освободи ме от академичното мислене за музиката. Той свири на инструменти, измислени преди 500 – 600 години от различните племена в Средна Азия.

Имам още връзка с Джон Войт, който, за съжаление, се занимава много с политика. Той трябва да разбере, че е артист и това нещо, което дава на народа като артист, е много важно. От него научих много за филмовия бизнес.

Имах контакт с известния композитор Майлс Гудман, който почина. С него живях някъде около 3 месеца, когато се преместих от Австралия. И той ми отвори очите как да се композира за филм. Оттогава съм се влюбил в тази професия. Трябва да служиш на филма, не на себе си.

Бихте ли се върнали някога в България и бихте ли правили музика с български композитор?
В средата на тази година ще започна работа по серия на Нетфликс. Сега работя по една, която е тайна и не мога да Ви кажа, обаче имам и още една, която започвам и мисля да се обадя нa представителите на звукозаписната компания Stressor, за да ги попитам дали някои от техните композитори ще искат да работи с мен. Това мисля да го направя през 2023 година.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here