ИТ компании представиха възможностите за партньорства с бургаския бизнес в рамките на форума “Бургас: Бизнес партньорства с фирми от САЩ”

Над 40 са компаниите от ИТ сферата и аутсорсинг индустрията, които са открили офиси в Бургас през последните няколко години. Наетите от тях работници са повече от 1700, а 350 са обявените към момента свободни работни позиции. Това обяви кметът на Община Бургас Димитър Николов, който, заедно със старши търговското аташе в Представителството на Търговския департамент към Посолството на САЩ в България Хана Каменетски, откри форума “Бургас: Бизнес партньорства с фирми от САЩ”, организиран от Търговското представителство към Посолството на САЩ в България и местната администрация в Гранд хотел и СПА “Приморец“. Партньорски организации са Бургаската търговско-промишлена палата и Търговско-индустриална камара – Бургас.

“Ръководствата на професионалните училища и университетите в Бургас са изключително гъвкави и вече предлагат нови специалности, които отговарят на нуждите на местния бизнес. Готови сме да откликнем на вашите изисквания – какви компетенции и квалификации са ви необходими, за да можем да ги заложим в образователния процес. Благодаря на ИТ бизнеса, който пое мениджмънта на Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас – цялото училищно настоятелство е изцяло от специалисти в големи технологични компании. 120 дипломи за завършено образование ще бъдат предадени през следващата година. Вярвам, че е имало смисъл от тази смела стъпка в образованието, което се предлага в Бургас“, каза Николов.

Редица технологични компании презентираха дейността си по време на форума пред представители на образователните институции, бизнеса и неправителствени организации от региона. Основна цел на форума е да бъдат създадени бъдещи партньорства. “Нашият офис се намира в София, но искаме да работим и с Бургас. Търсим нови бизнес възможности по няколко причини. Бургас е лидер в ИТ проектите, привлича инвестиции. Това е най-добрият град за живеене в България”, каза Хана Каменетски. Тя представи пред присъстващите услугите и програмите на Търговското представителство на САЩ, които представляват интерес за българските компании.

Свои презентации в рамките на срещата представиха “И Пи Ей Ем систъмс” (EPAM Systems), “Хюлет Пакард” (Hewlett Packard Enterprise), И Ес Ар Ай (ESRI), “Къмпютър 2000 – Треликс, Мендиънт, Фортра, Нетрикс” (COMPUTER 2000 – Trellix, Mandiant, Fortra, Netwrix), “Хейлиънт” (Haliant), Ай Би Ем (IBM), “Дел текнолоджис” (Dell Technologies), “Ди Екс Си България” (DXC Bulgaria), “Майкрософт България” (Microsoft Bulgaria). Американските компаниите обсъдиха актуални въпроси, свързани с постигане на модерна и устойчива градска среда, инициативи и проекти, от които могат да се възползват местните училища и университети, актуални решения насочени към бургаския бизнес, както и добри примери за установени вече партньорства. Гости на събитието бяха представители на национални институции, местната власт, висши учебни заведения и гимназии, ученици и представители на бизнеса и редица неправителствени организации.

“Искам да благодаря на посолството на САЩ за протегната ръка и желание да организираме този форум съвместно. Община Бургас е партньор на местния бизнес и всякакви инициативи с цел подобряване на бизнес услугите, разширяване на пазарите, за нас е предизвикателство и цел. Покани ли сме ръководствата на бургаските университети, ръководители на гимназии. През последните години проведохме редица срещи с представители на различни сектори от индустрията, с ИТ сектора. Организираме няколко академии с големи технологични компании. Повече 1000 души са преминали обучение за повишаване на компетентността си през последните две, три години. Успяхме да създадем училище по компютърни технологии. От тази година учениците в него започнаха да се обучават в програмирането на Изкуствен интелект и роботи. Бургас успя с подкрепата на Общински съвет, да създаде условия за бизнес в четири индустриални зони. Една от тях е почти запълнена. Следва да подсигурим инвеститори и за останалите. Подсигурили сме инфраструктурните връзки, което улеснява бизнеса. Осигурили сме и “бързи писти” за административно обслужване за всеки, който прояви интерес към развитие на бизнес в Бургас“, каза още Димитър Николов.

СТАНИМИР ДИМИТРОВ
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here