КНИГИ НА БЪЛГАРСКИ АВТОРИ ОТ ЧУЖБИНА – НА ЩАНДОВЕТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАНАИР НА КНИГАТА СОФИЯ-2022

Книгата е духовното богатство, към което винаги ще се стремим. На връх празника Никулден, 6 декември, в Националния Дворец на Културата бе открит Софийския международен панаир на книгата, който ще продължи до 11 декември. Заедно с него бяха открити и още две знакови събития – юбилейното Десето издание на Софийския международен литературен фестивал и Петия международен литературен фестивал за деца и младежи. В 49-то издание на това мащабно литературно събитие – панаира на книгата – свои издания ще представят 150 издателства, съобщиха от Асоциация „Българска книга“, организатор на събитието. Официалното откриване се състоя в мраморното фоайе на НДК с участието на камерни ансамбли от НМУ „Любомир Пипков“. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата проф.Велислав Минеков, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева, проф. Амелия Личева – директор на 10-то издание на Софийския международен литературен фестивал, изтъкнати български творци, сред които Здравка Евтимова, Алек Попов, Георги Господинов, Михаил Вешим, Стефан Цанев. Знаковата софийска сграда – НДК – възвръща символа си на културен център и за пореден път даде възможност да си дадат среща от различни точки на света читатели, автори, издатели, преводачи, художници и ценители на книгата. Гостенка на панаира беше американската писателка от латвийски произход Рута Сепетис, („Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“), която се срещна с възпитаници на Американския колеж в София. Тя имаше възможност да говори пред аудиторията и да разкаже защо изоставя кариерата на музикален продуцент и поема в дебрите на словото.

На щандовете на панаира присъстваха книгите и на много български творци, живеещи в чужбина, между които Христина Въчева – Хамбург, Германия („Слово в багри“) и Василен Васевски – Чикаго, САЩ (сборник разкази „Онова, което остава“).

Асоциация „Българска книга“ и тази година ще връчи наградите си за книгоиздаване „Златен лъв“ в две категории: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голямам обществена значимост. Мъдростта, пренесена през вековете, изречена още от Константин-Кирил философ: „Голи са без книги всички народи“ доби нови измерения и философски смисъл. Защото все още имаме нужда от книгите, от които да черпим мъдрост и да се загръщаме като дреха с нея.

Снежана Галчева – зам. главен редактор на в-к „България СЕГА“, педседател на Салон за българска култура и духовност и вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here