За българските студенти бригадите в САЩ ще са по-достъпни през 2023 г.

През 2023 г. няма да има ограничения в броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза и да заминат на бригада в САЩ по програмата Work and Travel. Това е станало ясно на среща в американското посолство у нас, проведена през седмицата, съобщиха за БТА от “Интеграл” – член на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ, които партнират на програмата.

По време на пандемията от КОВИД-19 пътуването на български студенти беше затруднено, както поради строгите изисквания за достъп в страната, така и заради намаления административен капацитет за обработка на подадените документи и провеждане на интервюта с всички кандидати. Американските работодатели също имат интерес от участие на повече студенти в програмата и намалелият брой заминали беше разочарование и за тях. Този дефицит доведе и до покачване на заплащането, което през тази година на някои места достигна до 15-20 долара на час.

През 2023 г. ще бъдат проведени толкова интервюта, колкото са и кандидатите за участие в програмата с подготвени документи според изискванията. Интервютата започват на 6 февруари догодина и ще продължат до 15 юни 2023 г. При необходимост ще бъдат включени допълнителни дни от календара, уверили са от Посолството на САЩ. В случай, че има закъснели кандидати, те ще могат да се явят на интервюта и след 15 юни, но на общо основание, заедно с останалите кандидати за визи.

И през 2023 г. ще действа т.нар. Dropbox процедура – подаване на документи по програмата Work and Travel без провеждане на интервю. До нея се допускат студенти, които вече са пътували успешно до САЩ по същата програма, не им е била отказвана виза и не се обучават в първи или последен курс в университета.

От България традиционно по програмата за културен обмен Work and Travel пътуват между 4500 и 5500 студенти на година. През сезона на 2018/2019 година отпътувалите по програмата от страната бяха 4332, като интересът към програмата се запази голям и през 2019/2020, но поради КОВИД пандемията студентите нямаха възможност да заминат, отбелязват от “Интеграл”.

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
Снимка: “Интеграл”, студентски бригади в САЩ
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here