Документалният филм за Теодор Ушев вече е продаден на няколко телевизии и е селекциониран на няколко фестивала

Документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки” вече е продаден на няколко телевизии и е селекциониран на няколко фестивала, но все още не можем да ги обявим. В Канада лентата тръгва по кината в края на март или началото на април, съобщи съобщи днес графичният дизайнер, плакатист, аниматор и режисьор.

“Работихме по филма близо три години, заедно с Тео. Започнахме през есента на 2019 година, но по-интензивно – в началото на 2020 г. Беше много лошо време, пандемия. Той не можеше да дойде тук, ние не можем да отидем там. Режимът беше адски затегнат и тръгнахме заедно с него да мислим как ще покрием Канада, защото все пак имаше някакви срокове, които изпълняваме. Измислихме една концепция, според която той си снимаше всекидневието там и изпращаше нещата със екшън камера. Смятам, че това излезе за добро, защото има концепция”, разказа режисьорът Борислав Колев.

“Опитали сме се да направим филм, който е максимално достъпен за хората, в човешки план, защото би могло да бъде и с друга гледна точка. Би могъл да излезе и суперконцептуален, и напълно различен. Само че тогава щеше да бъде за по-бутикова аудитория”, добави той.

“През него, през неговия образ и неговата уникалност същност, сме се опитали да направим портрет на времето, портрет на последните няколко десетилетия от новата българска история. От една страна е Тео, от другата страна е времето”, каза още режисьорът.

“Аз нямам абсолютно никаква намеса в този филм. Така че нищо не бих махнал, нищо не бих добавил. Може би, бих добавил нещо, което и той (режисьорът – бел. а.) би добавил. За съжаление, не можахме да намерим първия ми филм, правен в училището за сценични кадри. Но няма нито вест, нито кост от него. Просто е изчезнал”, каза Ушев.

Във филма са показани стенописи от казармата в София, в която Теодор Ушев е служил през 1987-1989 година. “Работехме по двама. Направихме повече от десет стенописа, в продължение на две години. Беше си много работа. Бях учуден, че се запазени. Мислех, че са свалени или боядисани отгоре. А всъщност, мисля, че най-добрите, които бях направил, са замазани, но не ни дадоха да влезем на тези места”, добави Ушев.

Както писа БТА, копродукцията на България и Канада беше излъчена в рамките на “Фестивал на новото кино” в Монреал (2022). Авторите му получиха почетен диплом и от журито в конкурса за документален филм на “Синелибри” (2022) “заради задълбочения и многопластов портрет на един от важните съвременни български творци с висок хоризонт и свободен, космополитен дух”, припомнят от “Колибри”.

„Теодор Ушев: Невидими връзки“ проследява пътешествието през времето и пространството на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист Теодор Ушев – от 1968 г., когато е роден, до наши дни, от родния му Кюстендил до космополитния Монреал, от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София, от първия му ученически анимационен филм до номинацията за “Оскар”, множеството спечелени фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

/ДД, ТС/
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here