СВЕТЪТ СЕ ДВИЖИ ОТ МАЛКИ И ПРИНЦИПНИ ХОРА

Един млад човек написа неотдавна в социалните мрежи този текст Публикуваме го с леки съкращения и известна, неизбежна редакция, защото той е силен със своята автентичност. Това е погледът на един млад българин за България и света днес, в началото на 2018 г., когато си правим анализи и прогнози за бъдещето. Няма парфюм, няма подправки, това е суровата истина за нас като народ.
„Светът днес няма почти нищо общо със света преди години. И държавата няма нищо общо. Всякакви примери, приложени към днешно време са категоричен признак за неграмотност
Къде е приликата с преди? Почти я няма. И при всички положения врагът е друг. Какъвто и да е бил тогава, днес врагът е простотията и незнанието. Ограничеността в мисленето дошло от пустата култура. Няма лоши хора. Има незнаещи. Как можем да се сърдим на незнаещи хора? Те не са виновни, че не знаят.
Показвайте на хората сухата, твърда, неподправена, прозаична част от битието. С числата, със статистиката. Това, което е явно, недвусмислено показва какво се случва и къде сме ние. Практичност и скептичност, а не емоции.
Нито една от държавите по които младите бягат не се движи от герои днес. Движат се от институции и малки, нормални, принципни хора, които просто си вършат работата. Със студена практичност. И без емоции.
Започнете от съседа си, приятеля си. Не гледайте все срещу управлението, защото колкото и да е лошо то, утре съседът ви ще ви издъни. Жената зад гишето. Лекарят. На тези хора не им е виновно управлението, че нарушават принципи. Не може да е вечно управлението, другите. Така и не разбрахме кои са тези други. Гледайте в огледалото. Поемайте малките битки и ги докарвайте докрай, защото на управлението са се паднали наистина големите битки.
Вие трябва да убедите майка си, брат си, сестра си, и съседа си, че грешат. А управлението трябва да убеди една армия от Бай Ганьовци, които нямат грам вяра и доверие в него. На кой му е по-трудно? На Вас или на управлението?
Те трябва да убедят таксиметрови шофьори, продавачи в магазин, бояджии, самоуки майстори и други основни градивни единици на българското общество, че може би ще трябва да увеличим някои данъци, да работим до по-висока възраст заради демографската криза, че ще трябва да съкратим някои хора и цели предприятия поради неефективност или изкуствена заетост, че ще трябва да съкратим администрация, че ще трябва да автоматизираме някои производствени процеси и да се намалят други работни места.
Ръката винаги се подава отгоре надолу. От силния и знаещия към слабия, объркания и неинформирания. Няма как да бъде иначе.
Силните и горе долу образовани в България трябва да подадат ръката надолу към обикновения гражданин (а станаха твърде много обикновени и твърде малко образовани). Понякога ще трябва да бъде издърпан и насила нагоре, защото няма да приеме ръката, която му се подава. Виждали сме го вече много пъти. От 1990 г. насам много хора помогнаха на България и направиха напредък, но “благодаря” не чуха.
За това време от както не сме в комунизъм създадохме едно изключително деструктивно нещо в нашето общество. Минимално или нулево доверие в управлението и институциите. Това е самоунищожително ДОРИ и същото това управление и институции да не са много добри. Може би нашите политици са правили много грешки, но кой не прави? Проблемът на българина е в културата. Това е най-всеобхватният маркер за общите характеристики в поведението на хората, които живеят в една държава и са от един етнос. Този маркер е също така доста устойчив и инерционен във времето
Най-успешните инструменти (ако изобщо има успешни инструменти) за промяна на културата са политиките и политиката. А за съжаление в последните мандати не се правят политики.
Аз не искам народ, който го водят герои. Това е прост народ от каменната епоха. Ако ти трябва герой да те води за да постъпиш правилно, значи си индианец от племе, а не гражданин на съвременна държава.
Аз искам народ, който да вярва и разчита на съседа си, майка си, брат си, приятеля си и да изисква от тях да направят правилното нещо. Да ги порицава и непримиримо коригира, когато грешат, а не да отмества поглед, защото са му близки, познати или защото смята, че не си струва да се създават нерви за да се отстояват принципи.
Съвременните развити държави не са държави от герои. Те са държави, в които всичко по-голямо и мощно може да бъде разбито, разделено на части до основната активна, градивна единица – принципен гражданин, който е готов и решен да действа правилно. Без да е герой. В сравнително редките случаи, когато единицата не действа според закона, пак не се появява герой, а безпристрастна, прозаична институция.
Правилният път е стръмният, нагоре….“!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here