Русана Бърдарска е победител в конкурса на фондация “Елизабет Костова” за издаване на роман в САЩ

“Опитът” на Русана Бърдарска е победител в конкурса на фондация “Елизабет Костова” за издаване на съвременен български роман на английски език в САЩ за 2022 г., съобщават от фондацията.

Конкурсът се провежда съвместно с американското издателство Open Letter Books.

На второ място е класиран романът на Ирина Папанчева – “Брюксел, разголен”, а на трето – Леа Коен с “Рафаел”. До участие в конкурса бяха допуснати 60 кандидатури от съвременни български автори.

През 2023 г. романът “Опитът” ще стане част от българската поредица на издателство Open Letter Books, която до момента включва следните заглавия – “Захвърлен в природата“ от Милен Русков (2011),”18% сиво“ от Захари Карабашлиев (2013), “Кратка повест за срама“ от Ангел Игов (2013) в превод на Анджела Родел, “Това е както става“ от Албена Стамболова (2013) в превод на Олга Николова, “Партиен дом“ от Георги Тенев (2016) в превод на Анджела Родел, “Една и съща нощ“ от Христо Карастоянов (2018) и “Невидими” от Наталия Делева (2020) в превод на Изидора Анжел.

Русана Бърдарска е родена през 1967 г. Тя е българска писателка, която живее и работи в Брюксел. Първият ѝ роман “6 тъжни разказа, 1 весел + 1 интерактивен” (“Жанет 45”, 2002 г.) е издаден в Полша и (частично) в Северна Македония. Вторият ѝ роман “Опитът” е номиниран за Националната литературна награда “Елиас Канети” през 2021 г.

Бърдарска е автор на студия за постсимволизма, на академични курсове, теоретични разработки и публицистични анализи, както и на онлайн проекта endlessbook.com за създаване на отворена литература (fan fiction). Нейни стихотворения и разкази са публикувани в литературни периодични издания, алманаси и сборници.

/ДД/, /ХТ/
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here