Българският фолклорен фестивал “Тъпан бие” се проведе в Аризона

Българският фолклорен фестивал “Тъпан бие” се проведе в град Финикс, щата Аризона. За шеста поредна година събитието даде възможност на наши певци, танцьори и занаятчии да покажат своето изкуство, като същевременно образоват местната общност за българските култура, наследство и традиции, разказват създателите и главни организатори на събора Таня и Димитър Димитрови.

„Тъпан бие” е семейно събитие, където хора от всички възрасти могат да се докоснат до българската култура чрез традиционна музика, изкуства, танци и кухня”, допълват Таня и Димитър.

По време на официалното откриване генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов поздрави присъстващите сънародници, благодари на организаторите за постоянството и усилията, които полагат за запазване и популяризиране на българския дух и култура и обеща подкрепата на дипломатическото представителство.

Програмата на фестивала включваше ръкоделница по везба, водена от Веси Казашка. Тя показа на гостите как да създават модели, използвани в традиционните народни носии. Имаше и урок по народни танци, воден от ръководителя и хореограф на танцова група “Балканик” и съосновател на фестивала – Таня Димитрова.

Музикантите, които се погрижиха за доброто настроение по време на събора бяха: Румен Сали Шопов (тъпан), Елена Манчева (вокал), Христо Моллов (кларинет), Владимир Моллов (акордеон), Стоян Костов (тамбура). Празникът споделиха танцови групи от Финикс, Лос Анджелис, Сан Диего и Мартинез.

Имаше и кулинарни ястия, направени специално за събора от Даниела Скот и нейният екип.

МАРТИНА ГАНЧЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here