Отново грейна българска елха в Музея на науката и индустрията в Чикаго

За традиционните Рождественски празници в Музея на науката и индустрията в Чикаго за трета поредна година бе украсена българска елха.
Chicago’s Museum of Science and Industry е един от най-големите научни музеи в света – на площ от 37 хил. кв. м са разположени над 35 хиляди експоната.

Тази година празнуваме 80-ата годишнина от тази обичана чикагска традиция. Обичаят с украсата на коледните елхи е започнал още през 1942 г., по време на Втората световна война. Първият път е имало към дузина дървета, но постепенно броят им нараства и ослепителните елхи със специални украси, създадени от доброволци от различни етнически общности в Чикаго, стават от година на година все повече. През 2020 г. 6-метровите елхи бяха 40, през 2021 г. бяха 53 на брой, а тази година наближават шестдесет. Красиво украсени, те представят пъстрата култура и празнични традиции на представените общности, които са от съседна Канада до най-отдалечените африканските и азиатски държави.

Над 3500 доброволци ежегодно отделят от своето време и не щадят уменията си, за да създадат този празник за посетителите на музея, който е един от най-посещаваните в Чикаго.

Тъй като желаещите да участват със своя елха са много, има дълъг списък на чакащи. Между тях е и Българо-американската асоциация (БАА), която е в този списък от няколко години.

За щастие, през септември 2020 г. новината, че може да украси българска етническа елха в Музея, получава друга българка – Анна-Мария Бунев, след 5-годишно чакане. Тя се свърза с личности и организации в Чикаго, и така се образува ядро от доброволци за набиране на материали за украсяването на елхата.

Всъщност, за първи път българско участие в историята на тези празници в музея имаше през 2012 г., когато ансамбъл „Хоро“ зарадва публиката с представление, заредено с пъстрота и веселие, показвайки магията на българските народни танци и красотата на българските национални носии. Оттогава години наред танцьорите от “Хоро” представяха фолклорното ни културно наследство.

Тази година екипът ни се справи много по-организирано и за по-кратко време и бе украсена чудесната елха. Тя показва богатото българско фолклорно и културно наследство и издига авторитета на българската общност в Чикаго. Посетителите на музея сами ще могат да оценят.

Сърдечни благодарности на всички, които с желание и удоволствие се отзоваха, изработиха и предоставиха сувенири, кърпи, покривки, кукли, мартеници и много други орнаменти за украсяването на елхата: Анна-Мария Бунев, Таня Димитрова, Ирина Гочева, Галя Куо, Галина Генчева, Анна Илиева, Николай Василев с две чудесни помощнички, Никола Масларски, Петранка и Петър Стаматови, и др.

Музеят на науката и индустрията е отворен за посещения и прекрасните елхи, предстaвящи 57 държави в света, могат да се видят от всички желаещи от тази седмица – 16 ноември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Децата и младите посетители ще могат да си направят снимки със Санта Клаус (Дядо Коледа).
За повече информация – линк: Explore rich holiday traditions from around the globe.

eurochicago.com

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here