НИЕ ПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ FLIGHTS365 ОТГОВАРЯТ: НАКЪДЕ ПЪТУВАХА БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 2022 Г.

До къде летяха българите в САЩ през 2022 година?
Въпреки че, 2022 година все още не е приключила, спокойно може да обобщим, че тя даде старт на възстановяването на въздушния транспорт в световен мащаб. Това се усети особено силно през летния сезон. Според данни от IATA, търсенето на полети, включително вътрешни и международни се е увеличило със стойности от 115 до 325% спрямо месеците от 2021г. Тъй като лятото е времето, когато повечето хора почиват и съответно пътуват (дори и по време на COVID-19 пандемията), търсенето спрямо предходния летен сезон се е увеличило с около 214%. Изненадващ е обаче процента на желаещите да пътуват през периода март-май, когато стойностите показват около 300% ръст. Всяка една авиокомпания представи положителен данни и дори печалби.
Но може би самите те бяха изненадани от огромния брой желаещи да пътуват и до някъде не бяха съвсем подготвени за този бум.

Но важат ли тези положителни данни и за българите в САЩ и всъщност до къде избраха да пътуват те през 2022 година?
През тази година Flights365 – най-голямата българска агенция в САЩ отчита ръст на продажбите на самолетни билети от САЩ до България с 232%. Това са 22 000 билети повече закупени от българи решили да пътуват през 2022 година.

От къде има най-много полети то България?
Най-много пътуващи българи към родината ни има в щата Илинойс. Следвани от Ню Йорк, Калифорния, Масачузетс, Джорджия, Колумбия, Ню Джърси, Вашингтон, Флорида и Невада. Ако разделим статистиката по градове най-много полети с българи са излетели от Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Период на пътуванията
Най-голямо търсене забелязахме за периода Май-Август, като масово покупките се осъществяваха до 3 седмици преди пътуването, тенденция останала от 2020 и 2021.

Има ли промяна в цената на билетите?
На база данните от за последните 2 години видяхме значителен ръст в цените на билетите, увеличението е 55% при средната цена на билети за презокеански полети в сравнение с 2021г. Средната цена за 2022г е била 1120 долара или с 400 долара по-висока от 2021г.. Причините са много: неочаквано високото търсене, авиокомпаниите не успяха да възстановят на 100% броят на полети по основни дестинации, недостатъчен брой служители и отменени полети. Като не на последно място стачки при някой основни авиокомпании в разгара на летния сезон.

Предпочитани авиокомпании
По наши данни над 50% от българите предпочитат компании от групата на Луфтханза, следвани от Турски Авиолинии, Еър Франс/КЛМ и ЛОТ Полски авиолинии.

Кои други дестинации са предпочитани?
По данни от Flights365, 18% от всички пътувания тази година са за дестинации различни от България. Най-много търсения и запитвания имахме за Лондон, Париж, Рим, Мадрид и Лисабон.

Ще се задържи ли тенденцията?
Забелязваме нормализиране на цените в нисък сезон. Очакванията за спад на цените няма да се случи преди края на 2024 за пътуване във висок сезон, към момента забелязваме средна цена за идващото лято в рамките на 850-1050 долара в зависимост от летище на излитане.

Flights365 е туристическа компания специализирана в областта на самолетните билети и корпоративно обслужване с над 20г опит. Компанията оперира flights365.com и flights365.bg. Единствената българска компания с офиси в САЩ и България.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here