С ЕНЕРГИЯТА НА КНИГИТЕ И ХОРАТА: БАЗАР НА КНИГАТА В ЧИКАГО – ЕСЕН 2022

Едно очаквано събитие в Чикаго се случи в първия уикенд на месец ноември – базар на книгата – ЕСЕН 2022. В салона на културен център „Българика“ в Маунт Проспект в продължение на два дни почитателите на книгата можеха да намерят най-търсените заглавия от наши и чужди автори. Интересът към предложените книги беше изключително голям и през изминалите два дни много наши сънародници успяха да зарадват себе си и близките с най-добрия подарък – хубавата книга. Организатори на базара бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина /ВСОАА/ и културен център „Българика“.
Произведения на едни от най-популярните автори ни бяха предоставени от шест български издателства: „Жанет-45“, „Персей“, „Потайниче“, „Мултипринт“, „Знаци“, „ICU“. Сънародниците ни в Чикаго имаха възможност да се срещнат с творчеството на Ивелина Радионова, Здравка Евтимова, Георги Господинов, Милен Русков, Капка Касабова, Йото Пацов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Людмила Андровска, Юлия Дивизиева, Олга Токарчук, Мая Дългъчева, Хайри Хамдан и още много други прекрасни автори.

 

За най-малките и най-претенциозни читатели базарът предложи и интересни детски книжки с цветни картинки и завладяващи илюстрации. За събитието в Чикаго пристигнаха автори и от други щати – Людмила Калоянова, участвайки с най-новата си книга „Номад“, а от Сан Антонио – Тексас – Антонина Дуриданова, която предложи последната си книга „Бягство от желязната завеса: ново начало и завръщане“. Свои книги предложи и Иван Владимиров. На базара видяхме книги и на други български автори от САЩ – стихосбирката на Васил Славов „Ням“, книги на Даниела Найберг и Катерина Стойкова.

Свои творби предложиха и чикагските автори: Калина Томова, Василен Васевски, Снежана Галчева, Михаил Цветански, Елка Бърдарова, Силвия Ранкова /детска литература, с илюстрации на Александър Петков/, Добри Карабонев, Иван Тодоров, Костадин Жеков, Елена Субашов, Райна Недялкова, Димитър Сълчев. Сънародникът ни от Ню Орлиънс Йордан Иванов уважи събитието с присъствието си и още веднъж доказа, че е част от българската културна общност в Чикаго. Художникът-илюстратор Александър Петков направи шаржове на тези, които купуваха предложените книги. Особено заинтригувани бяха децата, за които това беше част от удоволствието да бъдат на такова място.

Специални благодарности за перфектната организация на екипа на културен център „Българика“, който ни даде възможност да наблюдаваме предварителните видеозаписи-приветствия към Базара на книгата, направени от Добромир Банев, Антонина Дуриданова, Йото Пацов, Юлия Дивизиева, Асен Асенов, Людмила Андровска, Хайри Хамдам, Румяна Емануилиду. Приятна изненада за присъстващите беше и осигурената видеовръзка от България за среща-разговор с част от авторите на базара – Здравка Евтимова, Юлия Дивизиева, проф. Златимир Коларов и Асен Асенов. В продължение на повече от час хората имаха възможност директно да разговарят и да задават въпроси на обичаните автори. Писателката Здравка Евтимова открехна някои тайни от класовете за творческо писане, които тя води, разбрахме за паралелните два свята, в които живее писателят-лекар проф. Златимир Коларов, за детските герои на Юлия Дивизиева, за „героите от училищния двор“ на Асен Асенов. Получи се особена връзка между тези които пишат и тези, за които се пише. Защото ако това привличане не се получи, то и магията на написаното в книгите би била невъзможна. Почувствахме духовна близост, независимо от физическото разстояние. Приятният аромат на кафето, направено и поднесено от Даниела, изпълваше салона и някак си естествено се съчетаваше с аромата на книгите.
Благодаря на всички, които с усилията и вложената енергия направиха възможен този базар на книгата, както и на тези, които посетиха културен център „Българика“ и станаха част от мъдростта, затворена между страниците им. Книгата е онази мощна сила, която ни е съхранила като духовни същности, защото според думите на писателката Здравка Еватимова „четящият човек не може да бъде манипулиран“.
С пожелание отново и отново книгите да ни свързват и да ни зареждат с посланията си. До нови срещи, до следващия Базар на книгата!

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here