Коледен пазар на българската книга организира културен център “Магура”

Културен център “Магура” в Чикаго ще проведе третия си пореден Пазар на българската книга на 4 декември от 9:30 ч. до 15:30 ч. местно време в сградата на центъра. „Изненадата на това издание ще бъде участието на Алек Попов – един от най-четените и превеждани български писатели. Той пристига в Чикаго по наша специална покана“, съобщават за рубриката БГ Свят на БТА от център “Магура”. Срещата-разговор с него ще бъде от 9:30 ч. до 11:30 ч. часа на 4 декември, а след това Попов ще остане на книжния пазар за кафе и автограф с почитатели.

С премиерата на най-новата си книга “Мисия Туран” и новото, допълнено издание на “Сестри Палавееви по пътя към Новия свят” ще бъде дадено началото Коледното издание на пазара. Алек Попов е автор на романите: „Мисия Туран“ (2021),„Мисия Лондон“, „Черната Кутия“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“, “Сестри Палавееви по пътя към новия свят“; на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и на редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“. Той е сред най-превежданите и четени български писатели с повече от 40 издания в чужбина. Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 17 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10. Произведенията на Алек Попов са включени в учебните програми на различни университети в Европа и САЩ.

Тази година 12 издателства ще представят най-новите и най-продаваните си заглавия- “Сиела”, “Жанет 45”, “ Колибри”, “Точица”, ICU, “Хермес”, “Книгомания”, “Никѐ”, “Лист”, The Creative, “Ракета”, “Ай Пи медия”. Първият пазар на българската книга се проведе в началото на декември миналата година, когато доброволци от “Магура” бяха вдъхновени от дългогодишната лична инициатива на писателя Георги Господинов “Подари книга за Коледа”.

“Магура” се финансира и управлява само от родолюбиви доброволци и е водеща културна институция в района на Чикаго. Центърът вече осем години е дом на библиотека с над 5000 заглавия на български език, както и на първото българско кино зад океана, в което се показват нови български филми всяка седмица. Наскоро там бе показана и изложбата на актьора-художник Васил Василев-Зуека.

МАРТИНА ГАНЧЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here