ПОЛИТИЧЕСКОТО ИДОЛОПОКЛОНСТВО НЕ Е ОТ ВЧЕРА

Забелязали ли сте друга държава, освен България, която да е толкова силно податлива на чужди влияния? И не ако, а когато приемат, че сме такива, трябва непременно да се направи уговорката, че говорим предимно за руското идолопоклонничество у нас.
Няма как да подминем фактът, че българският народ по традиция е русофилски настроен – в полза на руснаците, които по детски умилително и почти налудно нарича „братушки“, защото ги счита за свои освободители и те в известна, но само в известна степен, са именно такива. И понеже ние имаме един силно развит стокхолмски синдром, понеже сме приели, че руснаците са ни освободители, след това им позволяваме много бързо и лесно да се превърнат в наши тотални поробители.
Как става това ли, ами по една класическа формула. Предразположеността ни към този народ е стихийна, тя граничи с религиозна отдаденост, което е вредно, към който и народ да имаме такова отношение, защото това не е благодарност, това е обезличаване.
Русофилството ни е вродено още от времената на първите политически партии в България, когато политическото противопоставяне се основава не на патриотичните действия и социални придобивки за изграждане на младата българска държава, а на основата на това, дали обичаш Русия – русофилство, или мразиш Русия – русофобство. Българската историческа съдба винаги през годините на новата и най-новата ни история се е въртяла около Русия и действията или бездействията й, които почти в своята пълнота и в едната, и в другата посока са били вредни за България.
У нас има една много ясно отчетлива прослойка, която се определя като русофили, но те са всъщност не ценители на руската класическа литература, балет, изкуство въобще, а те са просто едни обикновени политически подлоги с промити мозъци, за които Русия олицетворява „освобождение“, но от НАТО и Европейския съюз. В същото време тези хора най-нагло настояват за европейски пенсии.
Ето за тази шизофрения говорим, за двуличието на едни хора, които колкото и да се бият в гърдите, че обичат България, излизат на улицата с руски знамена.
Тези хора обаче имат и още един чисто физически профил. Когато заговорят, те имат още по-ярко и ясно изразен политически профил и той естествено е ляв, често мимикрира в ляво-центристки. Те са яростни, когато говорят, те не могат да водят спокоен спор, те винаги са „на нож“, треперят в яростта си, способни са често да си изпуснат нервите, да нагрубяват, само и само да е на тяхното и да те убедят в своята идея. В същото време, колкото повече виждат, че нямат шанс, толкова повече се настървяват да ти обясняват, колко ти не си прав и колко те са прави в безсилието си да ти предадат своето виждане за истината.
Идолопоклонството на една голяма част от нацията ни е пагубно и болестотворно. Това е така, защото шизофренното разделяне между официалното ни членство в НАТО и Европейския съюз от една страна, и желанието за повече близост с Русия, са две несъвместими тенденции. Едното е осъзнат избор на модерна политика, другото е осъзнат избор на идеологическа зараза.
Идолопоклонството е вредно във всичките си разновидности. Затова, когато в социалните мрежи се появи снимка на българин с руско знаме в ръце на поредния политически протест у нас, отдолу някой беше написал, че не може да вдигаш руското знаме и да искаш американска заплата и немска пенсия, няма как да се случи това. Това обаче идолопоклонниците не го разбират, за тях и техните господари смисълът на живота е да бъдат зли, да провокират, да се изявяват като анонимни тролове в социалните мрежи и да разводняват форумите, когато темата не им допада и не отговаря на техните виждания и разбирания.
Ето това е тази социална прослойка на обществото ни, която в различни измерения, но най-ярко в описания вариант по-горе, тровят общественото пространство със собствената си безнадеждност и безвъзвратно овехтяла идеологическа агресивност.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here