20 години фолклорен ансамбъл “Хоро” – Чикаго

5ти ноември 2022 – Наричат Европа “стария континент”, а Америка “новия свят”. Дошли сме в “страната на неограничените възможности” от място с богата история. Нещо повече, родени сме в най-старата европейска държава, която никога не е сменяла името си. Единствено този факт е достатъчен, за да сме горди и уверени в себе си, защото само “жилав” и жизнеустойчив народ може да оцелее и съхрани своята идентичност за такъв дълъг период от време.
Какво ни е помогнало да оцелеем, особено през няколко века на османско робство?
Вероятно същото, което е отговор на въпроса:
Какво ни помага да се съхраним като българска общност в “казана за претопяване на етноси” (САЩ)?

Църкви, Училища, Организации, Фолклор, Медии

В днешните условия тук в “Града на ветровете” бих добавил още – български бизнеси и меценати, които покрепят финансово институциите, на които се крепи нашата общност.
Ако трябва да обобщя информацията за всички горепосочени фактори в българската общност няма да ми стигнат страниците на този брой на в. “България СЕГА”, но това не е нужно, понеже темата на материала е фолклор и по-точно фолклорен ансамбъл “Хоро” – Чикаго.


Днес си “сверявах часовника” с хора, които са във “фолклорната кухня” на Българския Чикаго. Успяхме да наброим 8 фолклорни ансамбли (като някои от тях имат няколко отделни възрастови групи). Не е необходимо да споменавам, че определени ансамбли са формирани при отделянето от съществуващи такива. Това е лесно да предположите и Вие. Същото се отнася и до деликатните им взаимоотношения.
По-важното е че българският фолклор в Чикаго се развива динамично в най-различни форми за радост както на нашите сънародници тук, така и на чуждестранните почитатели.
Фолклорното ни богатство се “импортира” най-вече от специалисти завършили хореографски и музикални училища в България с дългогодишен опит.

Един от тях е Иринка Гочева – художествен ръководител на фолклорен ансамбъл “Хоро”. Тя е завършила Държавното Хореографско Училище – София (1973), както и Академията за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив (1986). Играла е 25 години във фолклорен ансамбъл “Сливен” (5 години хореограф, 15 години балет майстор). Там среща и своята любов – Тодор Гочев (син на един от основателите на национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”).

Иринка емигрира в Чикаго през 1997 (ноември) заедно с мъжа си.
Първият приоритет им е да намерят място, където да се занимават с това, което знаят от България – български фолклор. Подават им ръка Галя и Джон Куо – директори на ежегодния международен фолклорен фестивал в Чикаго (в чикагския университет), както и художествени ръководители на ансамбъл “Балканске Игре”. Там Иринка и Тошко танцуват почти 3 години преди да основат свой ансамбъл към БПЦ “Свети Иван Рилски” – Чикаго. Започват с 6-7 жени и Тодор Гочев.

По-късно “Хоро” се местят в Ирландския Център (Чикаго), където през 2005 година правят първия си концерт с участието на Теменужка и Ангел Жекови. Макар, че на същия ден е имало концерт на популярната група “Щурците” в Чикаго, на концерта на “Хоро” идват около 150 души. След успешното събитие към ансамбъла се включват нови танцьори. Репетират всяка неделя в Ирландския Център.

През 2008 година организират нов голям концерт под надслов “Легенда за Хляба” с участието на Българо Американски Център за Културно Наследство (вече са част от Български Културен Център “Магура”), Български Музей в Чикаго и Българско Училище “Джон Атанасов” (Иринка Гочева ръководи състав там 15 години) . Елена Табакова представя уникална изложба на обредни български хлябове и трапеза.
Следват много участия и концерти на “Хоро” през годините, но най-големите са по повод тяхната 10 и 15 годишнина.

Кое отличава този български фолклорен ансамбъл от останалите в Чикаго и в САЩ?

Желанието и безкомпромисността да представят българския фолклор в чистата му класическа форма характерна за съответната етнографска област (В България има 6 такива: Пиринска, Родопска, Добруджанска, Северняшка, Тракийска и Шопска).

Ето и по-детайлно пояснение от Иринка Гочева:
“Традицията трябва да се пази и много умело да се променя, ако е необходимо!
Забелязвам нещо, което ме безпокои напоследък, защото младите ръководители в стремежа си да блеснат, да предизвикат публиката да им ръкопляска, включват външни елементи, евтини ефекти, вкарват неща нетипични за нашия стил и характер на танцуване, а би трябвало ние с нашите концерти и участия да възпитаваме публиката в естетика, да поднасяме истинската красота на нашия фолклор!
Точно това е идеята и линията, която подържа ансамбъл “Хоро”!
В продължение на 20 години ансамбъл “Хоро” успява да запази своя облик и излъчване, въпреки голямото текучество на танцьори, както и своята репертоарна политика, която според нас е от изключително важно значение българския танцов фолклор да бъде интерпретиран вярно и бъде поднесен, както на българската така и на американската публика по най- точния и близък вариант до българската традиция!
Българския танц не е атракция, според моите представи. Българският танц по своята същност е едно прекрасно вътрешно изживяване на българина. Освен движение той е и ДИХАНИЕ, което трябва да се усети дълбоко в душата, да се пречупи и изрази чрез красотата на движенията и тялото на танцуващите и се предаде на зрителя, да го запали, да го заинтригува, да му подейства!
Само тогава можем да говорим, че сме защитили стила и характера на българския танц, който трябва да се предава и на младото поколение български деца родени в Америка!
Да се гордеем със своята история, богата култура и традиции, неповторимия, разнообразен от ритми български фолклор, благодарение на които сме оцелявали през трудните периоди от създаването на нашата държава.”

Иринка Гочева не крие, че е много взискателна и критична към танцьорите и най-вече към себе си. До ден днешен помни и критичността на бащата на своя съпруг – Кръстьо Гочев (съосновател на национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”).
“Скачащото нищо!” – така е оценявал усилията на тези, които макар и с ентусиазъм са изпълнявали фолклорния танц неточно.
“Ако съвременните хореографи не се обърнат малко назад се страхувам, че с времето ще изчезне истинския български фолклор” – коментира Иринка.

Друга отличителна черта на фолклорен ансамбъл “Хоро” е че има 20 годишна ежеседмична непрекъсната творческа дейност. Към момента имат 3 възрастови групи: 4 – 6 г ; 7 – 12 г. и 12 – 55 г.

Всички танцьори на ансамбъла и почитателите на българския фолклор са в трепетно очакване на най-значимото събитие в българската общност до края на годината – Концертът на фолклорен ансамбъл “Хоро” по повод 20та им годишнина в театър “Коперникус” (Copernicus Center – 1890 места).

Два часа и половина спектакъл с изобилие на танци и песни под мотото “Да потъне в дън земята злото! Да бъде цар доброто!” (Известна благословия след Нова Година по време на кукерските игри”)

“Доброто се носи от кукера” – пояснява Иринка. “Главното послание на концерта е да сме добри и да се уважаваме!”
Специален гост от България ще бъде Нели Андреева – солист на национален ансамбъл “Филип Кутев”.

Защо е добре да се отиде на този концерт?

Иринка Гочева:
“За да се уверят нашите сънародници, че от българското по-добро няма. Да се посмеят и поплачат. Да се заредят с енергия, която няма от къде да получат. Много ми се иска да има повече деца, за да видят пълната и истинската красота на нашия фолклор. Приканваме всички българи тук в Чикаго да дойдат и присъстват на този паметен концерт не само за ансамбъл “Хоро”, но и за цялата общност в Българско Чикаго! Мотото на концерта “Да потъне в дън земя злото, и да бъде цар доброто “… ще ви пренесе отвъд океана, ще ви отнесе по родните ви места, ще ви събуди и обедини чрез богатата музика и разнообразието от танцови постановки и български шевици, ще усетите прилива на магическата сила на уникалния ни песенен и танцов фолклор!

Щастлива съм, че се събрахме екип от доказани професионалисти, с които съм убедена, че ще успеем да реализираме концерта по най-добрия начин!

Искам да изразя искренните си благодарности към:

🌺 Паола Игнатова – главен продуцент и осветление

🌺 Иван Михов – реклама, рекламни материали

🌺 Станимир Флоров – озвучаване

🌺 Кръстьо Гочев – музикален монтаж

🌺 Кина Бъговска – сценография

🌺 Оператор – Матей Мандажиев

🌺 Фотограф – Таня Авджиев

🌺 Водещи – Галина Петрова и Иван Ангелов

🌺 Сценарий – Ирина Гочева, Иван Ангелов

Гарантирам на всички едно: Ще запомните този концерт!”

От името на в. “България СЕГА” и от мое име също каня нашите сънародници в Чикаго и техните приятели да посетят концерта!

Вашето присъствие ще бъде ценен комплимент и награда за огромния труд, любов и безкомпромисност на танцьорите и ръководителите на фолклорен ансамбъл “Хоро”!
Те го заслужават!

Юбилейният концерт на ансамбъл “Хоро” е начин да се отдалечите за момент от стреса и напрежението, което ни заобикаля в страната и в глобален аспект.
Вие го заслужавате!

В заключение е редно да дадем кредит на MERX GLOBAL – българската транспортна компания, която е генерален спонсор на събитието и която даде възможност на цял екип от професионалисти да разгърнат своето въображение и да създадат качествен продукт.

Станете част от историята на нашата общност на 10ти декември 2022!

Галина Петрова – Водещa 

Билети за концерта можете да закупите на сайта на Copernicus Center:
https://copernicuscenter.org/horo-ensemble/

Horo Folk Dance Ensemble 20th Anniversary Concert Spectacular
Copernicus Center – 5216 W Lawrence Ave, Chicago, IL 60630
SATURDAY, DECEMBER 10, 2022 AT 6 PM

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here