Медиите и нашето спасение

3ти ноемви 2022Преди повече от 10 години във вестник “България СЕГА” създадохме рубриката “Гледище” . Името ми харесва, но трябва да дам кредит на човека, който го предложи – Иван Сотиров (1вият генерален консул на РБ в Чикаго). За тези, които не знаят, г-н Сотиров е завършил и журналистика, а освен това има опит като редактор на голям вестник в България.

Реших да се включа в тази рубрика и да споделя някои мисли.
Формалните поводи за това са два:

• 17та Световна Среща на Българските Медии в Израел (1-3 ноември 2022), организирана от БТА

• Въпрос на един от основателите на български културен център в Чикаго:
“Харесва ли ти как отразяват българските медии политическите процеси в България?”.

След повече от 20 години медийна и обществена дейност в българската общност в Чикаго горе-долу така изглежда моето разбиране за ролята и функциите на медията:

1. Редно е да се съобщава обективно това, което се е случило, без да се интерпретира. (директо от мястото на събитието или от първоизточника).

2. Добре е да се предава информация, която е важна за общността/обществото, а не да се подбира по субективни критерии, в основата на които не стоят интересите на мнозинството от медийната аудитория.

3. Медията би трябвало да е “приятел на хората” и да служи на техните интереси и потребности.

4. Като 4та власт медиите трябва да са коректив на другите (три) власти.

5. Жалко е когато “пикантните” (дипломатичната дума за “жълти”) материали са приоритет в утопична надпревара за лесен и бърз рейтинг (печалби)

6. Със своето действие или бездействие медията следва да подкрепя позитивни обществени процеси, да игнорира или противодейства на деструктивни и негативни тенденции.

7. Медията не би трябвало да е само бизнес.
Добра пропорция би била: 50 % бизнес, 50 % социална отговорност.

8. Освен с добра визия, една медия трябва да е независима (административно и финансово), за да изпълнява своите функции.

9. Ако медията е орган на даден бизнес или институция (а не обществена) е редно да се уточни това на видно място, вместо да се заблуждават хората.
Пример за 1ва страница на вестник: “Вестник “………..” – Орган на ДПС”

10. Преди да генерира и разпространи определен набор от думи журналистът е желателно да помисли добре и да осъзнава своята огромна отговорност.
Най-силното оръжие, с което разполагаме са нашите мисли и думи, които могат да се използват както за добро, така и за лошо.

Връщам се към формалните поводи за моето “гледище”.
17та Световна Среща на Българските Медии в Израел (1-3 ноември 2022) – интересен избор на тема: “Медии и Спасение”. От информацията на БТА виждам, че думата спасение се интерпретира по няколко начина: спасение на българските евреи (през 2023 г. ще бъде 80та годишнина), спасение на медиите в епохата на интернет, спасение на човека…

Без да преувеличавам, мисля, че спокойно можем да дискутираме
Медии и спасение на нашата цивилизация“.

Днес целият свят е на кръстопът – Намиране на нов глобален баланс по мирен начин или пагубна конфронтация. В този опасен процес, който определят като 4та Световна Война (“Студената Война” се води за 3та) глобалният конфликт между старата империя (и нейните сателити) и новата възникваща империя (и нейните съюзници) има много различни измерения. Информационната война играе централна роля.
Живеем в парадоксални времена, когато при привидното изобилие на медии е толкова трудно (почти невъзможно) да получиш достоверна информация.
Не знам дали е подходящо сравнението, но тук в САЩ има друга подобна аномалия: изобилие в хранителните магазини, но когато решиш, че искаш да се храниш здравословно е изключително трудно да намериш това, което търсиш.
Основният проблем и в двата случая е разминаване в интересите!
Производителите на храната (особено в големи количества) имат за цел печалба, а тези които я консумират искат добра цена, качество и да е здравословна.
Фалшивите обществени медии имат за цел да подбират и интерпретират информацията така както е изгодно на техните спонсори и собственици, докато ние безуспешно се мъчим да разберем какво и защо се случва. След което, разбрали недоразбрали започваме да се караме и делим на сини и червени, ваксинирани и неваксинирани, русофили и русофоби, макар да принаделжим към една и съща група по интереси – тази на 99%.
Когато стане дума за проблеми, обикновено говорим за крайности и тяхното логично решение е връщане към баланса.
Чувствам Чикаго като мой дом и САЩ като моя страна, но не мога да си затварям очите, когато системата тук не работи години наред, поради корумпиране и компрометиране на всички направления на властта (включително и медиите). Двата основни двигателя на американската икономика са алчност и страх, но през последните десетилетия корпоративната алчност навлезе в опасна крайност, която неминуемо ще доведе до напрежение както вътре в страната, так и в глобален план.
Съществуват проблеми, които математически не могат да бъдат решени, като например федералният дълг на САЩ – $31 трилиона долара. И това не е цялата картина – $1.75 трилиона долара студентски заеми, 16 трилиона долара потребителски заеми и т.н. Ако се вземат предвид всички дългове в САЩ цифрата ще скочи над $100 трилиона долара. Всяка година се събират в Конгреса и Сената, за да одобрят покачване на тавана на федералния дълг, за да може федералните държавни институции да имат достатъчни финансови средства да функционират. Представете си, че във Вашето семейство имате кредитни карти с общ баланс $50 000 и всяка година се събирате, за да одобрите увеличаване на тази сума. Докъде? Дълговият балон е само един от надутите през последните десетилетия в САЩ. Вървим по път без изход. Истината ни е нужна като въздуха за нашето оцеляване и за да има бъдеще за нашите деца!
Нужно е да се събудим и всеки един от нас да направи нещо, за да намерим баланса на интересите в страната и в глобален аспект.
Медиите в САЩ не изпълняват своите функции и отговорности, а те могат да бъдат ключ към намиране на решения на екзистенциалните предизвикателства, пред които сме изправени.
Истината няма да я научите от мейнстрийм медиите в САЩ. Убеден съм, че сте достатъчно интелигентни и че сте достигнали до този извод сами.
За щастие има алтернативни източници на информация, но се изисква много търпение и аналитично мислене, за да се приближите до реалността.

Ще отговоря и на въпроса, който ми зададе неотдавна моят сънародник: “Харесва ли ти как отразяват българските медии политическите процеси в България?”.
Не, не ми харесва, но не бързам да ги обвинявам, понеже знам, че са зависими и че работят в трудни условия.
Още, когато реших да замина за САЩ през 1998 си дадох сметка, че е нужно време да се промени съзнанието на хората в България. Почти 25 години след това виждам, че съм бил прав. Но, именно медиите в България могат да катализират тези процеси и да ускорят позитивните промени, ако си изпълняват професионално функциите и приоритизират обществените интереси (доколкото им се дава възможност).
Българските издания в чужбина (повечето от тях) са независими и са много по-близко до това, което трябва да представлява една медия. Те спомагат за самоорганизирането на българските общности в чужбина и за тяхното развитие. През последните 17 години БТА спомогна за подобряване на координацията между българските медии по целия свят. Концепцията на Максим Минчев, който бе инициатор на Международните Срещи на Българските Медии (организирани от БТА), бе проста, но реализацията изискваше доста ресурси и усилия, при това без използване на държавни средства. Бившият генерален директор на БТА обичаше при закриването на поредната медийна среща да говори за коефициента й на полезно действие. Без да правя подобна оценка, ще потвърдя, че има реален прогрес и полза от тези срещи за българските медии в тяхната ежедневна дейност. Виждам сериозен потенциал и в бъдеще, както за взаимнополезното сътрудничество между българските медии, така и за увеличаването на тяхната положителна роля в развитието на българските общности в чужбина (и не само).
През тази година бе заделена, макар и сравнително малка ($200 000) сума от държавния бюджет на България за подпомагане на български организации и медии в чужбина. Това е помощ в трудно време, но както вече споделих пред колегите зад граница, каквито и фанансови средства да се разпределят между български медии в чужбина, първият приоритет на тези медии би трябвало да е:

Запазване на тяхната независимост и защитаване на интересите на общностите, които обслужват!

Когато говоря за ролята на медиите, нямам предвид само тези, които отговарят на традиционните представи. Животът ни се промени с появата на интернет и новите технологии. Медийната среда се децентрализира. Сега всеки, който има профил в социална мрежа и група от последователи е вид медия, при това с аудитория понякога по-голяма от тази на мейнстрийм медия.

Уважаеми сънародници, независимо от мащаба на Вашето влияние и вида на Вашата медия, бъдете отговорни и работете както за общите ни интереси, така и за нашето спасение!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here